Srbijansko tužiteljstvo odustalo od progona Tihomira Purde

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine objavilo je u četvrtak da je nakon provedene istrage odlučilo odustati od kaznenog progona Tihomira Purde, Danka Maslova i Petra Janjića Tromblona, zbog nedostatka dokaza da su učinili kazneno djelo ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika.

U priopćenju srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine navodi se da je u dosadašnjem postupku, “zbog postojanja osnovane sumnje” da su Purda, Maslov i Janjić počinili navedeno kazneno djelo, saslušano 44 svjedoka, od čega 13 u Srbiji i 31 u Hrvatskoj te da je prikupljena određena dokumentacija.

Tužiteljstvo je o svojoj odluci obavijestilo istražnog suca višeg suda u Beogradu, nakon čega će on, putem srbijanskog ministarstva pravosuđa, o tome obavijestiti ministarstvo pravosuđa Bosne i Hercegovine.

Postupak što su ga vodila vojna istražna tijela 1999. godine nije vođen u skladu s pravnim standardima procesuiranja kaznenih djela ratnih zločina, a zahvaljujući izuzetnoj pravosudnoj suradnji s tužiteljstvom BiH i hrvatskim državnim odvjetništvom, donesena je navedena odluka o odustajanju od progona, priopćilo je srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine.

tužiteljstvo tvrdi da nikoga od osumnjičenih nije ispitao istražni sudac vojnog suda jer nisu bili dostupni, s obzirom da su tijekom kolovoza 1992. godine razmijenjeni.

Purda je uhićen u BiH 5. siječnja na temelju tjeralice srbijanskog pravosuđa koje ga tereti za ratni zločin nad zarobljenicima i nemoćnim osobama, od kada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u BiH.

Purda će ostati u ekstradicijskom pritvoru sve dok Sud BiH ne dobije službenu obavijest da je srbijansko pravosuđe odlučilo odustati od njegova kaznenog progona i zahtjeva za izručenjem, pojašnjeno je iz toga suda.