Srušila se dva hrvatska MiG-a 21

Tijekom izvođenja vježbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju, na području sjeverno iznad Plaškog danas, dva zrakoplova tipa MiG-21 imala su nesreću u zraku te su oba pala, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo obrane.

Dva nadzvučna lovca presretača naoružana raketama zrak-zemlja potpuno su uništene. Krhotine su se razletjele na sve strane, a pravom srećom oba pilota preživjela su katapultiranjem u posljednji trenutak.

Zrakoplovima su upravljali piloti 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik. Nakon što su spasitelji HV-a tražili jednog od njih više o sat vremena, vojni medicinski helikopter prebacio ih je u KB Dubrava u Zagrebu gdje su im ustanovljene lakše ozljede i nisu životno ugroženi.

Također prema dostupnim informacijama jedna je žena na tlu, približno dva kilometra od mjesta pada zrakoplova stradala od krhotina te je prebačena u Opću bolnicu u Ogulinu.

Mjesta pada zrakoplova osiguravaju pripadnici policije i vojne policije, a upozoravamo građane i predstavnike medija da zbog vlastite sigurnosti ne prilaze mjestu nesreće i okolnom području, obzirom da postoje informacije kako je riječ o području na kojem ima zaostalih mina iz Domovinskog rata.

U tijeku je istraga o svim detaljima ove nesreće te je formirano stručno Povjerenstvo koje će ispitati uzroke nesreće, a isto je već upućeno na teren.