Ustavni sud Glavašev slučaj mora riješiti za – tri godine

Ustavni sud zaprimio je četiri ustavne tužbe za predmet Branimira Glavaša, no one ne moraju nužno u kratkom roku razriješiti sporove koji su njima pokrenuti niti konačno definirati Glavašev status. Naime, zagrebački “Vjesnik” je, iz pera svoga eksperta za pravosuđe, objavio da se, sukladno važećim propisa, te ustavne tužbe moraju riješiti u roku od – tri godine.

Kako kažu u Ustavnom sudu, prednost imaju samo predmeti u kojima je podnositelj pritvorenik, osoba koju se deložira ako je riječ o izbornim pitanjima ili o nekom drugom sličnom pravnom razlogu. U kojoj će kategoriji završiti Glavaševe tužbe, hoće li dobiti prioritet nad drugim sporovima, tek treba vidjeti.

Inače, u prvoj ustavnoj tužbi tvrdi se da je Glavašu osporeno ustavno pravo na pravično suđenje, na jednakost pred zakonom, te da su na njega retroaktivno primijenjene odredbe zakona. U drugoj se tvrdi da je presuda zasnovana na nezakonitim dokazima koji ne mogu biti temelj sudske odluke. Treća tužba tvrdi da je presuda poništila odluke Sabora po kojima se u Hrvatskoj radilo o međunarodnom ratnom sukobu.

Za razliku od prethodne tri tužbe koje su pisali odvejtnici, četvrtu je napisao sam Glavaš osporavajući odluku o tome da mu se ukine pravo na zastupničku plaću.