Strana ulaganja: Mađari Hrvatskoj nudili izgradnju zatvora, Vlada ih odbila

Mađarski holding KESZ ponudio je Hrvatskoj Vladi da po modelu javno privatnog partnerstva (JPP) u Slavoniji izgradi zatvor. No, nadležne hrvatske institucije su ih odbili, otkriva Poslovni dnevnik.

Mađari su, naime, bili spremni uložiti svoj novac u izgradnju zatvora te se naposljetku bavio njegovim održavanjem, zapošljavanjem čuvara i kompletnim rukovođenjem kompleksom.

Mihály Varga predsjednik uprave i većinski vlasnik KÉSZ-a, poslao je pisma namjere Vladi, mađarskom Veleposlanstvu u Hrvatskoj te Agenciji za javno-privatno partnerstvo u kojima objašnjava kako je KÉSZ 2008. godine izgradio zatvor u mađarskom Tiszalöku kojim sada upravlja jedna od tvrtki unutar njihova holdinga. Takav isti model htjeli su primijeniti i u Hrvatskoj.

“Ministarstvo financija je jedino reagiralo i na sastanku me uputilo u slijed postupaka za što sam im zahvalan. Ostali kojima su dokumenti poslani nisu reagirali ili su kao Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) na koji sam upućen preko Ministarstva pravosuđa odgovorili da ne postoji interes za gradnju takvog kompleksa u Slavoniji što nam je bila interesna zona’, objasnio je Poslovnom dnevniku Vjekoslav Beck, predstavnik KESZ-a u Hrvatskoj.

Becka najviše ljuti što vladajući stalno pričaju o privlačenju stranih investitora, a kada do toga dođe Vlada je apsolutno nezainteresirana.

Osim što su Hrvatskoj prijeko potrebne investicije, nasušno joj trebaju i zatvorski kapaciteti budući da su postojeći već odavno prekrcani.