Stranka Radom za boljitak (opet) kupovala glasove?

Prije nekoliko dana u Cazinu su prosvjedovali građani koji tvrde da su prevareni na općim izborima održanim u listopadu, javlja Radio Slobodna Europa. U tome ne bi bilo ništa čudno – mnogo je građana koji se nakon izbora osjećaju prevarenima, da nije riječ o neispunjenu obećnju da će im biti isplaćena određena svota, ako glasuju za Narodnu stranku Radom za boljitak. Na to ih je, kako kažu, natjerala neimaština.

Prema Radiju Slobodna Europa, oko 150 građana Cazina traži da im Narodna stranka Radom za boljitak isplati po 50 eura koje im je ta stranka, kako tvrde, obećala uoči izbora ako glasuju za njene kandidate.

Nijaz Omerčević kaže kako je tehnika glasovanja za tu stranku bila detaljno razrađena te da su u nekoliko navrata dolazili tražiti novac. “Dolazili smo dvadeset puta, radi isplate. Uvijek kažu: ‘Za pet dana’, ‘Za šest dana’, ‘Za deset dana'”, kazao je Omerčević.

Glasove za NS RzB prikupljao je Nisvet Duratović koji kaže da je prevaren jer je za stranku izlobirao nekoliko stotina glasova, a na osnovu preciznih upustava. “Glasovao sam za sto maraka, jer ja imam 50 maraka mirovine, nas četvero u kući živimo. Sa tih 50 maraka”, izjavio je Duratović.

On tvrdi da je kupovine glasova bilo i na izborima prije četiri godine te da je i tada ostalo mnogo prevarenih građana. “Nisu dobili nijedne marke. Ja sam im se smijao, mislio sam da nije točno”, kaže Duratović. [RSE]