Sud BiH Glavašu potvrdio kaznu od osam godina zatvora

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je kazna od osam godina zatvora koju je Branimiru Glavašu već izrekao Županijski sud u Zagrebu, potvrđeno je danas iz sjedišta tog Suda BiH u Sarajevu. Time je Glavaš pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od osam godina, što je ujedno u BiH prva pravomoćna potvrda neke presude izrečene u Hrvatskoj.

Kako se navodi u obrazloženju, Glavašu je kazna od osam godina zatvora izrečena zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva opisana u hrvatskom kaznenom zakonu.

Prizivno je vijeće Suda BiH, razmatrajući priziv Glavaševe obrane, djelomice prihvatilo prigovor na dio presude Županijskog suda u Zagrebu o vremenu provedenom u pritvoru koje se računa u kaznu. Pravomoćnom sudskom odlukom tako je određeno da će se Glavašu u izdržavanje kazne u BiH uračunati vrijeme koje je proveo u pritvoru u Hrvatskoj od 26. listopada do 2. prosinca 2006. te od 18. travnja 2007. do 11. siječnja 2008. godine.

Također će mu se u kaznu uračunati i vrijeme provedeno u pritvoru u Sarajevu 14. i 15. svibnja 2009. te od 20. rujna ove godine kada je pritvoren nakon što je prvostupanjsko vijeće Suda BiH potvrdilo kaznu hrvatskog pravosuđa.

Branimir Glavaš u Hrvatskoj je osuđen za ratne zločine u Osijeku u slučajevima ‘selotejp’ i ‘garaža’ za ubijanje i mučenje srpskih civila.