Sud BiH odredio pritvor bombašima iz Bugojna

Sud BiH donio je danas rješenje u predmetu “Haris Čaušević i drugi”, kojim se određuje jednomjesečni pritvor Harisu Čauševiću, osumnjičenom za kazneno djelo terorizam. Kako je službeno priopćeno, pritvor prema ovom rješenju može trajati do 27. srpnja 2010. godine.

Sud je, nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala, utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret.

Sud je odredio pritvor zbog postojanja bojazni da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i suučesnike.

Pritvor je određen i zbog postojanja izvanrednih okolnosti, a koje, s obzirom na način izvršenja i posljedicu izvršenog kaznenog djela, ukazuju da bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Podsjetimo, ranije je tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za pet osumnjičenih osoba, čiji su inicijali Č.H. (1984.), P.N. (1974.), O.E. (1983.), K.N. (1973.) i Š.H. (1970.), priopćeno je danas iz Tužiteljstva.

Osumnjičeni su pod istragom da su sudjelovali u terorističkom napadu koji se dogodio dana 27.06.2010. godine u 04,50 sati na zgradi Policijske uprave Bugojno (PU Bugojno), kad je  eksplodirala nepoznata eksplozivna naprava od koje je smrtno stradao jedan policijski djelatnik PU Bugojno, a teže je ozlijeđeno više ovlaštenih službenih osoba PU Bugojno, te počinjena velika materijalna šteta na zgradi PU Bugojno, okolnim stambenim objektima i vozilima.

Postupajući tužitelj je prema Sudu BiH podnio zahtjev za određivanje pritvora iz razloga koji su predviđeni člankom 132. stavak 1. točke a), b) i d) ZKP BiH, odnosno zbog postojanja opasnosti od bjekstva osumnjičenih, kao i činjenice da su imenovani osumnjičeni za teško kazneno djelo protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, za koje je propisana kazna zatvora od najmanje 10 godina ili kazna dugotrajnog zatvora, kao i zbog postojanja utemeljene bojazni da bi osumnjičeni puštanjem na slobodu mogli uništiti tragove koji su važni za kazneni postupak, te utjecati na svjedoke, sapočinitelje i pomagatelje.

Navedeno kazneno djelo je izuzetno uznemirilo javnost u Bosni i Hercegovini, što svakako dodatno opravdava izricanje mjere pritvora, jer bi puštanje na slobodu osumnjičenih rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Na temelju svega izloženog, Tužiteljstvo BiH je prema Sudu BiH uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora prema svim osumnjičenim, u trajanju od 30 dana, stoji u priopćenju.