Sud u Sarajevu odlučio: Kardinal Puljić bit će deložiran

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić prema odluci sarajevskog suda mora do 17. studenoga napustiti dio svoje rezidencije ili će iz njega biti deložiran. Ti će prostori biti vraćeni agentu jugoslavenske službe državne sigurnosti Fadilu Smajoviću, odnosno njegovim nasljednicima.

Fadila Smajovića ta je služba svojedobno onamo uselila kako bi prisluškivao čelnike Katoličke crkve. Godine 1992. pobjegao je iz stana i iz Sarajeva. Nakon toga pronađeni su uređaji za snimanje i prisluškivanje.

Gradske vlasti i njihov odjel Sarajevostan nikad nisu priznali stanarsko pravo niti je Smajović evidentiran na adresi Kaptol broj 7. No, unatoč tomu, sutkinja Alisa Numić naložila je kardinalovu deložaciju na osnovi Smajovićeva korištenja prostora, na čemu je navodno zasnovano stanarsko pravo.

Skandalozna presuda sutkinje Alise Numić šokirala je javnost jer je sporna zgrada oduvijek bila u vlasništvu Katoličke crkve koja ju je izgradila 1895. godine. Iz općinskog suda u Sarajevu odluku nisu htjeli komentirati.

Nadbiskup Puljić iznenađen je što je izostala reakcija međunarodne zajednice. Da se radilo o drugoj vjerskoj zajednici, siguran sam da bi reagirala, ali isto tako tužan sam da ni predstavnici hrvatskog naroda nikad nisu pokazali interes da se problem riješi, rekao je Puljić u izjavi za Hrvatsku televiziju.

Zgrada Vrhbosanske nadbiskupije u kojoj se nalazi sporni stan iz kojega je pokojni Fadil Smajović, bivši djelatnik zloglasne SDB špijunirao katoličke svećenike, sagrađena je 1895. godine. Kardinal Puljić kaže kako će odlučno braniti svoje vlasništvo na deložaciji koja se treba obaviti 17. studenoga.

Glavni tajnik Biskupske konferencije BiH Ivo Tomašević ocijenio je da je i nadbiskupija postala žrtvom nepravednih zakona. “U konkretnom slučaju onih koji prednost daju stanarskome pravu nad vlasničkim pravom. Riječ je o zgradi koju je za svoje potrebe gradila Vrhbosanska nadbiskupija, a komunističke su joj vlasti dio te zgrade oduzele i dodijelile kao stan obitelji Fadila Smajlovića”, rekao je Tomašević za HTV.

RTV Federacije BiH pak primjećuje da je, osim što se radi o slučaju deložacije vrhovnog vjerskog poglavara, kuriozitet ovog slučaja to što se o tome do sada nije oglasio nijedan od tzv. zaštitnika hrvatskih nacionalnih interesa. Od visokih dužnosnika u Bosni i Hercegovini, kardinalu Puljiću se, tvrdi RTV FBiH, obratio jedino član Predsjedništva BiH Željko Komšić.