Sudac Mato Tadić: Ustav Federacije BiH mijenjan je na štetu Hrvata

mato_tadic

Sudac Ustavnoga suda BiH Mato Tadić izjavio je da su gotovo sve ustavne promjene u Federaciji BiH, uključujući i one koje su nametali visoki međunarodni predstavnici, u zadnjih osamnaest godina bile na štetu Hrvata čime je znatno oslabljena njegova pozicija, prenijeli su u petak mediji u Mostaru.

Tadić je kao autor knjige “Ustavni položaj Hrvata u BiH od Washingtonskog sporazuma do danas” koja je predstavljena u Vitezu obradio sve ustavne promjene i reforme koje su obespravile Hrvate.

Naveo je kako Washingtonski sporazum, kojim je uz posredovanje Sjedinjenih Država i Hrvatske 1994. zaustavljen hrvatsko-bošnjački rat, promijenjen u brojnim dijelovima protivno interesima Hrvata.

”Prava za koje su se Hrvati u BiH izborili kroz ovaj sporazum oduzimana su im naknadno. Na Ustav Federacije BiH dosad je podneseno 109 amandmana, njih 70 nametnuo je visoki predstavnik, a 90 posto svih amandmana je na štetu Hrvata”, istaknuo je ustavni sudac Mato Tadić.

Objasnio je da knjigom nastoji opovrgnuti navode da Hrvati u BiH ne znaju što hoće, ali i pokazati da su se hrvatski politički predstavnici kroz Washingtonski sporazum potpisan 18. ožujka 1994. izborili za svoja prava.