SUMORNE PROGNOZE: Benzin može i preko 20 kuna, ujesen moguća znatna poskupljenja plina

Foto: Pixabay

Poznati hrvatski stručnjak za energetiku Igor Dekanić komentirao je u razgovoru za RTL situaciju na tržištu energenata, prije svega moguće poteze hrvatske Vlade usmjerene na obuzdavanje cijena naftnih derivata.

“Teško je reći što će se dogoditi, međutim po svoj prilici će se ili produljiti ove mjere zbog toga što je u proteklih dva tjedna došlo do izvjesnog sniženja cijena sirove nafte za desetak dolara po barelu… Prema tome, ili će se produljiti ove odluke, ili će se kombinirati s određenim dodacima koji bi olakšali položaj građanima, malim proizvođačima i malim distributerima naftnih derivata na domaćem tržištu”, rekao je Dekanić.

Kaže da je moguće ograničiti cijene osnovnog goriva u veleprodaji. “To je moguće u slučaju daljnjih poskupljenja, a možda je i takva situacija vjerojatna”, kazuje. Smatra da bi taj potez išao na ruku malih distributera, odnosno da bi to označilo njihovo spašavanje. Ipak – “taj potez ne bi išao na ruku velikim kompanijama.”

Usporedio je ovu situaciju i s OPG-ovima: “Otprilike kao kad se nekad spašavao Agrokor. Agrokor se spašavao zbog prerađivačke industrije i položaja malih OPG-ova. Na svoj način, mali su distributeri na unutarnjem tržištu svojevrsni OPG-ovi u naftnoj industriji”, govori Dekanić.

Smatra da mali trgovci naftom, iako prijete zatvaranjima, neće staviti ključ u bravu.

“Vjerojatno će im vlada pomoći… Neće im biti lako, ni sada, ni sljedećih mjeseci, možda ni koju godinu… Ali vjerojatno će im Vlada pomoći, tako da neće morati zatvarati poslovanje, što bi bilo vrlo loše”, kazuje.

A hoće li cijena goriva iznositi 20 kuna i kada to možemo očekivati? “To bi mogli očekivati ukoliko se rat u Ukrajini intenzivira i produlji, pogotovo ako dođe do daljnje internacionalizacije ratnih djelovanja”, rekao je Dekanić. Kaže da, čak i u tom slučaju, vjeruje da bi Europska unija pribjegla sniženju PDV-a kao što je i najavljeno, a da bi neke zemlje samoinicijativno to učinile i prije.

Guverner kaže – bez ruskog plina 2023. moguća je recesija. U kojoj mjeri će to pogoditi Hrvatsku, s obzirom da se sada puno više oslanjamo na američki plin preko LNG-a?