Svjetski dan sjećanja na trgovinu robljem

Jean Leonard Touadì
Prema izvješću humanitarne organizacije ‘Save the Children’ objavljenom u prigodi Svjetskog dana sjećanja na trgovinu robljem i na zabranu takve trgovine, koji se obilježava 23. kolovoza, u svijetu ima više od dva milijuna i sedam stotina tisuća žrtava trgovine robljem i iskorištavanja, a procjenjuje se da je godišnji utržak oko 32 milijarde dolara.

Obilježavanje važne obljetnice potiče promišljanje o modernim oblicima ropstva, a to je ujedno cilj obilježavanja. S otvaranjem novih migracijskih putova u današnjem se društvo nastavlja ropstvo u raznim oblicima.

Osvrnuvši se na posebna obilježja današnje pojave ropstva u razgovoru za Radio Vatikan Jean Leonard Touadì, profesor afričke povijesti i geopolitike na sveučilištu u Bologni, rekao je kako je trgovina osobljem s globalizacijom dobila nadnacionalnu dimenziju.

Nacionalne strategije za borbu protiv trgovine nisu više uspješne, što se tiče Europe valja osmisliti regionalnu strategiju. Međunarodne su kriminalne organizacije jako dobro shvatile kako mogu iskoristiti globalizaciju i prednost koju pruža u komunikacijama i prijevozu. Poznati su smjerovi kretanja osoba također i agencije koji potiču tu gnusnu trgovinu.

Nažalost, nedostaju preventivni i represivni zakoni, u stanju nositi se s nadnacionalnim obilježjem pojave; na tome području treba jako puno učiniti kako bi se uspjelo razlučiti pojavu imigracije od pojave iskorištavanja osobe i trgovine ljudima – primijetio je Touadì.

Govoreći o trgovini robljem Giovanni Puglisi, predsjednik Talijanskoga odjela UNESCO-a, rekao je kako UNESCO može učiniti ono što čini neka agencija koja raspravlja o odgoju, kulturi i znanosti.

UNESCO je pokrenuo program “Putovi robova”, koji je veoma važan, a cilj mu je povezati kulturne interese u raznim zemljama kako bi se stekla svijest o problemu. Veoma je važno govoriti o ropstvu, ali ne o ropstvu koje smo, hvala Bogu, uspjeli pobijediti, nego o ropstvu koje se i danas nastavlja i prijeti današnjem društvu – zaključio je Puglisi. [kta/rv]