Swoboda: Optimalno bi bilo da Hrvatska uđe u EU 1. siječnja 2013.

Optimalno bi bilo da Hrvatska uđe u Europsku uniju 1. siječnja 2013. godine, rekao je Hannes Swoboda, izvjestitelj za Hrvatsku i austrijski zastupnik u Europskom parlamentu, predstavljajući nacrt izvješća o Hrvatskoj u Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta.

Kako prenosi online izdanje “Vjesnika”, Swoboda je naglasio da je »važno da Hrvatska odradi svoj posao«, te da glavna odgovornost ostaje kod hrvatske vlade. Swoboda smatra da je u završnoj fazi pregovora potrebno dobro provesti reformu pravosuđa i riješiti pitanja brodogradnje te pokazati da postoji puna suradnja s ICTY-jem. Po njegovim riječima, mora se učiniti sve kako bi se utvrdilo jesu li topnički dnevnici koje traži tužiteljstvo ikada postojali, jesu li uništeni ili su nestali.

Swoboda je izvijestio novinare da je razgovarao s predsjednikom Mađarske Palom Schmittom te da Mađarska, koja u prvoj polovici 2011. godine predsjedava Europskom unijom, želi s Hrvatskom završiti pristupne pregovore do lipnja 2011.

Europski zastupnik je rekao i da ako se s procesom ratifikacije počne potkraj 2011. godine, za ratifikaciju ostaje cijela 2012. godina. Vrijeme od 12 mjeseci bit će potrebno prije svega za Belgiju i njezinih šest parlamenata, zatim za Sloveniju i Nizozemsku.

Na pitanje nije li možda potrebno zalagati se da Hrvatska postane članicom još u 2012. godini kako bi mogla povući novac za tu godinu, Swoboda je odgovorio kako smatra da je financijska pomoć Unije važna za Hrvatsku, ali je još važnije da Hrvatska u potpunosti bude spremna za članstvo u EU.

Swobodino izvješće podržali su svi članovi Vanjskopolitičkog odbora.

Bernd Posselt, zastupnik Europske pučke stranke, pozvao je Europski parlament da izvrši pritisak kako bi se pregovori o pristupanju Hrvatske u EU završili najkasnije sredinom 2011. godine, a za proces ratifikacije najkasnije potkraj 2012. godine.