Vlasnik WikiLeaksa na crvenoj Interpolovoj tjeralici

Australac Julian Assange, čija web stranica WikiLeaks već danima potresa diplomatski svijet, od srijede se nalazi na Interpolovoj tjeralici. Naime, Međunarodna policijska organizacija sa sjedištem u Lyonu izdala je “crveno upozorenje” za njegovo uhićenje.

Premda američka novinska agencija Associated Press javlja kako je izdavanje tzv. crvenog upozorenja identično stavljanju osobe na listu najtraženijih bjegunaca, na internetskoj stranici Interpola stoji kako ono nije međunarodni uhidbeni nalog, već samo savjet ili zahtjev prema ostalim zemljama članicama da “pomognu nacionalnim policijskim snagama u identificiranju i lociranju traženih osoba, imajući u vidu moguće uhićenje i izručenje”.

Assange se spominje u tom kontekstu nakon što je Švedska izdala nalog za njegovim uhićenjem zbog optužbe za silovanje. Podsjetimo, Australca terete dvije žene koje su s njim u kolovozu ove godine u Stockholmu navodno imale nedobrovoljni spolni odnos.

Assange tvrdi kako to nije istina i kako iza optužbi stoje Sjedinjene Države koje žele spriječiti daljnje curenje povjerljivih informacija. “Crveno upozorenje” trebalo bi mu dodatno zakomplicirati prijelaz granice. Vjeruje se kako se Assange u ovom času nalazi u Velikoj Britaniji.

I dok kontroverzni Australac, inače bivši haker, iz dana u dan pušta nove dokumente na internet, Sjedinjene Države pokušavaju pronaći pravnu osnovu na temelju koje bi mogle uhititi Assangea. Tako se spominje i moguća aktivacija tzv. Akta o špijunaži iz 1917. godine koji danas nema neku pravnu vrijednost. Naime, u tom slučaju pozivanje na Prvi amandman, odnosno pravo na slobodu govora, najvjerojatnije bi bilo dovoljno za obranu.

No, Jeffrey H. Smith, bivši savjetnik CIA-e izjavio je za “The Washington Post” kako je siguran da će Ministarstvo pravosuđa pronaći način da ga izvede pred sud. Smith tvrdi kako je State Department kontaktirao Assangea prije nego što su objavljeni ukradeni dokumenti i tražio ga da ih vrati.

Smith nadalje objašnjava kako prema Aktu o špijunaži svaka osoba koja neovlašteno posjeduje informacije vezane uz nacionalnu sigurnost koje bi mogle naštetiti Sjedinjenim Državama i objavi ih ne obazirući se na prethodna upozorenja može biti kazneno gonjena.

Bez obzira na to, Reuters javlja kako će SAD-u biti iznimno teško procesuirati Assangea. Naime, ako se na to odluči, morao bi procesuirati i ostale etablirane medije poput “The New York Timesa koji je također objavio sporne dokumente”. [Vjesnik]