Tjednik srpske manjine o nesreći hrvatskih MiG-ova: "Oba su pala"

Hrvatski helsinški odbora za ljudska prava (HHO) danas je izrazio prosvjed zbog naslovnice najnovijeg broja tjednika “Novosti”, kojeg izdaje Srpsko narodno vijeće, na kojoj je objavljena fotografija dvaju hrvatskih “Migova” s nacionalnim obilježjem i naslovom “Obadva, obadva su pala!” te činjenice da se taj tjednik financira iz državnog proračuna.

HHO u prosvjednom pismu upućenom Vladi i Hrvatskom saboru podsjeća kako je to usklik hrvatskog vojnika kod Šibenika 21. rujna 1991. prilikom obaranja dvaju jugoslavenskih “Migova”. Ističe da su “Novosti”, dok je većina hrvatskih građana bila šokirana padom dvaju MIG-ova nad Slunjom, to zabilježile na krajnje dubiozan način.

Poštujući slobodu izražavanja, pravo grafičkog i slikovnog uređivanja novina pa i lista “Novosti”, HHO prosvjeduje zbog činjenice da se taj tjednik financira iz državnog proračuna tj. naših džepova.

Smatra kako Vlada i Hrvatski sabor moraju biti svijesni implikacija takvih poruka, upravo zato što je državno financiranje tog lista posljedica koalicijskog sporazuma sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom (SDSS).

HHO podsjeća da je, kada je jedan danski list objavio niz spornih karikatura na račun proroka Muhameda cijeli svijet ustao protiv vrijeđanja muslimanskih svetinja.

“No, u Hrvatskoj je, izgleda, moguće vrijeđati neosporne vrijednosti većine hrvatskih građana-poreznih obveznika, uz potporu hrvatske Vlade i Hrvatskog sabora”, navodi HHO napominjući i da je tjednik “Novosti” u broju objavljenom 6. kolovoza 2010., u vrijeme obilježavanja Dana zahvalnosti, na naslovnici objavio crtež hrvatskog vojnika koji vampirski pije krv ženskoj osobi uz naslov “Olujom do mira”.

Navodeći kako tjednik “Novosti” izdaje Srpsko narodno vijeće, krovna institucija Srba u Hrvatskoj, HHO ističe da je toj nevladinoj udruzi na čelu potpredsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

“Sama činjenica da je Milorad Pupovac istovremeno zastupnik u Hrvatskom saboru, predsjednik političke stranke i istovremeno predsjednik jedne nevladine udruge predstavlja sukob interesa i nespojivo je s idejom civilnog društva”, ističe uz ostalo HHO u prosvjednom pismu Vladi RH i Hrvatskom saboru.

Na naslovnicu tjednika “Novosti” reagiralo je i hrvatsko Ministarstvo obrane, ističući da sa žaljenjem konstatira kako se zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u najnovijem toga lista “stavljaju u isti kontekst kao i neprijateljski zrakoplovi koji su agresorski djelovali diljem Hrvatske u Domovinskom ratu”.

Stavljati u isti kontekst zrakoplovstvo koje čuva suverenitet Hrvatske i “Vazduhoplovstvo JNA” koje je svojim djelovanjem razaralo Hrvatsku u Domovinskom ratu, uvreda je za sve djelatnike Ministarstva obrane i pripadnike Oružanih snaga RH, za sve hrvatske branitelje ali i sve dobronamjerne građane Republike Hrvatske, ističe se u priopćenju Ministarstva obrane.

Ministarstvo obrane, posebno žalosti činjenica kako se nesreća koja se dogodila, a u kojoj je stradala i hrvatska državljanka, pokušava grubo u spomenutom časopisu izmanipulirati, pri čemu se u tekstu navodi kako je nakon pada zrakoplova ostao “kaos i bombe”, što je potpuno netočno.

Za razliku od kaosa, bombi i projektila koje je “vazduhoplovstvo JNA” ostavljalo diljem Hrvatske u Domovinskom ratu, po ovoj nesreći postupano je sukladno svim važećim hrvatskim propisima, a u skladu sa NATO regulativom, stoji u priopćenju