SDP BiH će Lagumdžiju predložiti za premijera BiH

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine, zadovoljna svojim rezultatima postignutim na općim izborima u BiH održanim 3. listopada, danas je najavila da će predložiti mandatara za sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a to će biti njen predsjednik Zlatko Lagumdžija.

“SDP će nastojati i da iz njegovih redova bude mandatar za sastav Vlade Federacije BiH”, rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu potpredsjednik Damir Hadžić, ujedno šef stranačkog izbornog stožera.

Po njegovim riječima, ova politička stranka pregovarat će o formiranju vlasti sa svima koji su izbornom voljom građana Bosne i Hercegovine dobili mandat, ali ne želi u vlast s onima “koji su u stanju opstruirati državu BiH i njene ovlasti”. Hadžić nije želio detaljnije pričati ni nakon više novinarskih pitanja o ovom segmentu postizbornog procesa.

Na pitanje o namjeri SDP-a da kandidira Zlatka Lagumdžiju, Bošnjaka po nacionalnosti, za mandatara u državnoj vladi u situaciji kada se, “prema nepisanom pravilu”, na toj funkciji sustavom rotacije očekuje Hrvat, Hadžić je odgovorio da je u pitanju kandidatura građanina Bosne i Hercegovine, pri čemu nije presudno nacionalno određenje.

Hadžić je istaknuo veliko zadovoljstvo SDP-a zbog veoma dobrog izbornog rezultata kandidata ove stranke za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Komšić je apsolutni pobjednik izbora, izjavio je Hadžić, a na novinarsko pitanje o prigovorima iz stranaka s hrvatskim predznakom da su tog hrvatskog člana Predsjedništva izabrali Bošnjaci, odgovorio je: “Željka Komšića su izabrali i Hrvati i Bošnjaci i Srbi”.