Tko je Tihomir Kundid, general kojeg je Zoran Milanović imenovao za načelnika Glavnog stožera

Foto: MORH/ F. Klen

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović imenovao je general-pukovnika Tihomira Kundida na dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske s danom 1. ožujka 2024. godine, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Predsjednik Milanović imenovao je general-pukovnika Kundida na dužnost načelnika GS OSRH temeljem prijedloga Vlade Republike Hrvatske i nakon pribavljenog mišljenja Odbora za obranu Hrvatskoga sabora.

Prije imenovanja na dužnost načelnika GS OSRH, na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, a na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića, predsjednik Milanović donio je 29. veljače 2024. godine i Odluku o izvanrednom promicanju djelatnog general-bojnika Tihomira Kundida u čin general-pukovnika oklopništva.

Prije Milanovićeve odluke, Odbor za obranu Hrvatskog sabora dao je jednoglasno pozitivno mišljenje na prijedlog Vlade Republike Hrvatske za imenovanje general-pukovnika Tihomira Kundida novim načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, objavio je MORH.

Također, na istoj sjednici saborski Odbor podržao je prijedlog Vlade RH za razrješenje admirala Roberta Hranja dužnosti načelnika Glavnog stožera OS RH radi isteka mandata.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić rekao je ovom prilikom kako je procedura za razrješenje i imenovanje načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske propisana Zakonom o obrani.

Ministar je čestitao generalu Kundidu, budućem načelniku Glavnog stožera OS RH na svemu što je do sada učinio i iskazao zadovoljstvo odgovornošću i shvaćanjem ozbiljnosti situacije imenovanja načelnika GS OSRH.

General-pukovnik Tihomir Kundid na mjesto načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH dolazi s dužnosti zapovjednika Hrvatske kopnene vojske.

Rođen je 1969. godine u Varaždinu. Završio je fakultet Strojarstva te poslijediplomski studij na fakultetu Organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Završio je Naprednu časničku školu kao najbolji polaznik, Zapovjedno-stožernu školu, Ratnu školu “Ban Josip Jelačić” i Canadian Forces Language School.

U obranu Republike Hrvatske dragovoljno se uključio u prosincu 1990., a 1991. postaje pripadnik Specijalne policije MUP RH. Nakon toga ulazi u sastav 2. gardijske brigade “GROMOVI” gdje ostaje do 2007. godine. U 2. gardijskoj brigadi obnašao je niz odgovornih i zapovjednih dužnosti.

Tijekom svoje karijere za profesionalno izvršavanje zadaća i ostvarene iznadprosječne rezultate u radu više puta je pohvaljivan i nagrađivan te odlikovan nizom odličja: Spomenicom Domovinskog rata, Spomenica domovinske zahvalnosti za 5 i 15 godina, Redom hrvatskog pletera, Redom hrvatskog trolista, Redom bana Josipa Jelačića, Redom Nikole Šubića Zrinskog i medaljama “Bljesak”, “Oluja” i “Iznimni pothvati”, “Zlatnom medaljom Hrvatske vojske” te “Medaljom za pomoć civilnim institucijama”.