Topić: Hrvati bi trebali najviše inzistirati na "Daytonu 2"

Upravo bi hrvatske stranke, dakle Hrvati kao najmalobrojniji narod, trebale najviše inzistirati na “Daytonu 2”, izjavio je dr. Franjo Topić, predsjednik HKD “Napredak” i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, u intervjuu “Dnevnom avazu”.

Podsjetio je da je još i kreator Daytonskog sporazuma Richard Holbrooke kazao da je “Dayton 2” neophodan, a iznoseći svoje mišljenje o tome rekao je: “‘Dayton 2’ trebao bi donijeti novu organizaciju države. Svi vide da je ovakva BiH nefunkcionalna, da je skupa i nepravedna. Ako su temelji loši, ne možeš napraviti ništa dobro. Mi nismo u stanju popraviti lošu konstrukciju postojećeg Daytonskog sporazuma, dakle politički, upravljački i administrativni sustav. Uostalom, i ‘Dayton 1’ je donesen uz pomoć pet svjetskih sila. Bez njih ne možemo. Dakako, trebaju i naše političke snage.”

Komentirajući činejnicu da su “čelnici vodećih hrvatskih stranaka na nož dočekali inicijativu za “Dayton 2″, slično kao i u Republici Srpskoj”, Topić je rekao da razumije reakcije vodećih stranaka iz RS jer su shvatile da, premda su najveći protivnici Daytonskog sporazuma, ni u kakvoj situaciji ne mogu dobiti ovako dobru poziciju, ali da ne razumijem stavove dva HDZ-a.

“Mislim da bi upravo hrvatske stranke, dakle Hrvati kao najmalobrojniji narod, trebale najviše insistirati na ‘Daytonu 2’. Za najmalobrojniji narod najbitnije je da institucije države budu kvalitetne. One su jedini garanti ljudskih prava, sustava i funkcioniranja države”, rekao je Topić.

Po njegovom mišljenju, “i u međunarodnoj zajednici shvaćaju da je ‘Dayton 2’ potreban”, ali se nitko “ne želi uhvatiti tog problema, jer se boji”.

“Nije lako dogovoren ni Daytonski sporazum 1995. godine. Nije lako dogovoriti BiH. Za jednu višenacionalnu zajednicu nije lako naći dobra, funkcionalna i pravedna rješenja. Svi, od visokog predstavnika u BiH do posljednje bake, vide da ovo nije dobro. To traži dosta rada, pameti i mudrosti”, izjavio je dr. Franjo Topić u intervjuu “Dnevnom avazu”.