U SAD-u dvoje Bošnjaka uhićeno zbog zločina nad Hrvatima

Dvoje bošnjačkih useljenika uhićeno je na sjeverozapadu Sjedinjenih Država pod optužbama za ratne zločine počinjene nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini 1993.godine.

Edin Džeko, iz grada Everetta u saveznoj državi Washington i Rasema Handanović, iz Beavertona u Oregonu, pritvoreni su na temelju zahtjeva za izručenje Bosne i Hercegovine.

Džeko i Handanović su, kao pripadnici postrojbe “Zulfikar”, jedinice za posebne namjene glavnog stožera Armije BiH, 16. travnja 1993.godine sudjelovali u napadu na selo Trusinu, u općini Konjic, gdje je 16 osoba ubijeno a četiri civila, uključujući dvoje djece, teško je ranjeno, kaže se u zahtjevu za izručenje iz Bosne i Hercegovine.

Džeko, koji je emigrirao u Sjedinjene Države 2001. i dobio državljanstvo 2006.godine, ubio je – prema navodima – jedan bračni par hicima u glavu, a u priopćenju državnog odvjetništva države Washington u Seattleu, navodi se da je, prema zahtjevu za izručenje, bio pripadnik streljačkog voda koji je ubio određeni broj civila i vojnika Hrvatskog vijeća obrane, koje su zarobile i razoružale bošnjačke snage.

U istome incidentu, Rasema Handanović zvana “Zolja”, koja je američko državljanstvo stekla 2002., navodno je ustrijelila i ubila jednu ženu i stariji par civila hrvatske nacionalnosti u dobi od 65 do 70 godina. Ona se također tereti za sudjelovanje u “pogubljenju pred streljačkim vodom” nenaoružanih zarobljenih hrvatskih vojnika i civila u zaseoku Gaj, objavio je ured saveznog tužitelja Oregona u Portlandu.

Nakon što su članovi streljačkog voda završili s pucanjem, Handanović je navodno prilazila pojedincima na tlu i iz blizine dodatno pucala u tijela onih koji su još pokazivali znake života, dodaje se u priopćenju čije navode prenosi Los Angeles Times.

“U zadnjih 15 godina potpora za proširenje nikad nije bila niža nego što je sada. Postoje sumnje, suzdržanost, strah i nesigurnost – to su ključne riječi koje se vezuju uz proširenje. Je li u interesu EU-a da se proširi? Na to pitanje institucije i zemlje članice ne daju jasan odgovor, postoji kašnjenje u hrvatskom dosjeu, mi činimo goleme napore, ali udaramo u zid. Takođe se kasni s primanjem Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor”, rekao je Orban.

Orban predlaže da se srednjoeuropske zemlje, prijatelji proširenja, ujedine kako bi se takvo nepovoljno stajalište prema proširenju promijenilo.

“Mislimo da bi se srednjoeuropske zemlje trebale ujediniti, da se okupe prijatelji proširenja kako bi se pokrenula ofenziva da se takav pristup promijeni”, rekao je Orban.

Mađarski premijer je rekao da na proširenje ne treba gledati samo kao na trošak, na proračunsku stavku, nego kao potencijal za gospodarski rast.

Izvor: Glas Amerike