Topić: Na Bošnjacima je odgovornost za to što BiH nije jedinstvena

Bosna i Hercegovina, naprosto, nije jedinstvena. Odgovornost je za to na bošnjačkim političarima, jer su Bošnjaci najbrojniji i moraju biti najosjetljiviji. Mora se znati da kod malobrojnijih Srba i Hrvata postoji uvijek strah od eventualne majorizacije. Zato treba postojati mehanizam koji može zaštiti nacionalna, kolektivna i građanska prava, izjavio je Franjo Topić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i predsjednik HKD “Napredak”, u intervjuu “Dnevnom avazu”.

Odgovarajući na pitanje koji model vidi kao moguće rješenje (Topić se nedavno izjasnio protiv uspostave trećeg entiteta, podjetio je da je “Hrvatski sabor 1994. godine, čiji je organizator bio Hrvatski koordinacioni odbor u kojem je član bio i ‘Napredak’, usvojio prijedlog o deset provincija ili županija u BiH, što je bila podloga za Washingtonski sporazum”.

“To je manje-više bio Vance-Owenov plan. Dakle, da postoji država, po tri bošnjačke, srpske i hrvatske županije i Sarajevo kao distrikt.”, rekao je topić te zaključio: “Ako se trebam izjašnjavati, onda smatram da je to i sada jedno od solidnih rješenja. To je u biti model Švicarske. Bitno je da sve to ne bude razlog novih svađa i podjela, već da se donese ono što bi bilo prihvatljivo za većinu Srba, Hrvata i Bošnjaka.”

Govoreći o ideji da se uspostavi treći entitet u BiH, Topić je, među ostalim, rekao: “Po mojim saznanjima, apsolutna većina Hrvata u Hercegovini, a dobar dio njih i u Bosni, živi kao da je treći entitet već stvarnost. O svemu se može razgovarati. Ali, nitko nije točno rekao što je to. Koje su njegove prednosti, koji su njegovi nedostaci…”

“Danas je na sceni svrstavanje “za” ili “protiv” trećeg entiteta, što nije racionalno. Ima nekih ljudi koji su protiv bilo kakvih razgovora, ali i to nije korektno. Treba, dakle, znati što će time Hrvati dobiti i što će dobiti uopće BiH. Hoće li to Hrvate više podijeliti ili pomiriti. Hoće li to sve druge građane podijeliti ili pomiriti? Dalje, tko će izglasati treći entitet? Osim toga, sve to nije uspordivo sa RS, jer je to dio međunarodnog dogovora u Daytonu, koji, jasno, nije dobar. Treći entitet je pomalo metafora za političku neravnopravnost hrvatskog naroda u BiH i zato je to aktualno i vruće. To je, znate, razumljivo i psihološki. U ratu su i neki Bošnjaci govorili: ‘Uzmi Alija, nek’ je ko avlija…’ Dakle, da se bude gospodar, pa gdje i kako bilo. Meni je žao da priča o trećem entitetu Hrvate odrođuje od ove zemlje”, rekao je Topić. [hrvatska-rijec.com]