Mladić i Hadzić se možda kriju s Bin Ladenom u Pakistanu ili Afganistanu

“Mladić i Hadzić su možda sa Bin Ladenom u pećinama Pakistana ili Afganistana. I šta onda srpska vlast da uradi?”, izjavio je Marko Papić, analitičar Stratfora, neovisne američke agencija za strateška istraživanja, govoreći o obvezi Srbije da uhiti i izruči haaške optuženike. Dakle, nastavlja Papić u intervjuu Radiju Sloboda Europa, “Beograd možda nikad neće uspjeti uhititi te dvije individue. Oni mogu umrijeti, a da nitko i ne zna gdje su umrli.”

Po Papićevim riječima, Stratfor od samog početka smatra da su aktualne srbijanske vlasti odlučne uhititi Mladića i Hadžića.

Osvrćući se na nedavnu vijest da je Srbija nagradu za informaciju koja bi dovela do uhićenja Ratka Mladića povećala na 10 milijuna eura, Papić je rekao: “Povećanje nagrade bi trebalo snažnije podsjetiti na tu nameru, ali je ono uglavnom PR pred dolazak Brammertza u Beograd. Međutim, marketinški potez ne znači da je odlučnost Srbije da ih uhiti manja. Dakle, smatramo da odlučnost Beograda da ih locira i izruči zaista postoji. Ali, postoje i prepreke da se to realizira, od kojih su mnoge u sigurnosnim i obavještajnim službama, kao što su prepreke Amerike da uhiti Osamu bin Ladena u planinama.”

“Problem je i to što se ne može isključiti mogućnost da se dvojica haaških bjegunaca veoma uspješno kriju, možda čak u zemlji koja baš i ne želi uspjeh Srbije na putu njenih eurointegracija. Konačno, moramo se, sjetiti i da Sjedinjene Države, globalni hegemon i svjetska supersila, nisu bile u stanju pronaći i uhititi Osamu bin Ladena.