Troškovi plaća zaposlenih u javnom sektoru u BiH najveći u Europi

Troškovi plaća za zaposlene u javnom sektoru u BiH, promatrani kroz udio u bruto domaćem proizvodu (BDP) zemlje, jedni su od najvećih na području Europe i središnje Azije, otkriva izvještaj Svjetske banke “BiH – Pregled javnih rashoda i institucija”.

U dokumentu se navodi da je u prethodnih pet godina u BiH došlo do značajnog povećanja potrošnje na plaće u javnom sektoru, sa 11,1 posto BDP-a u 2006. na 13,1 posto u 2011. godini.

Prema podacima iz 2010. godine, kada je potrošnja na plaće činovnika u BiH iznosila 12,9 posto BDP-a, u drugim zemljama Evrope, izuzev Slovenije, bila je niža i kretala se od 5,6 posto u Makedoniji do 11,9 posto u Lstviji.

Važno je napomenuti da analizirani javni sektor ne obuhvaca zdravstvene radnike s obzirom na to da se ne financiraju iz proračuna već iz fonda zdravstvenog osiguranje, niti radnike državnih poduzeća.

U prethodnih pet godina u BiH je došlo do značajnog povećanja potrošnje na plaće u javnom sektoru, sa 11,1 posto BDP-a u 2006. na 13,1 posto u 2011.

Navodeći da je tijekom većeg dijela navedenog razdoblj rast potrošnje na plaće bio veći od rasta prihoda, analitičari Svjetske banke ocjenjuju da je to u sve većoj mjeri neodrživo u svjetlu izgleda za ekonomski rast u predstojećim godinama, prenose Nezavisne novine.