U Borovu Selu položeni vijenci u spomen na 12 redarstvenika

Komemorativnim skupom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja u Borovu Selu odana je počast 12-torici redarstvenika koji su, dok su spašavali dvojicu zarobljenih kolega, prije 20 godina u Borovu Selu ubijeni iz zasjede. Tada je ranjeno 27 policajaca.

Počast ubijenima odali su predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, izaslanik predsjednika Republike Predrag Matić te mnogobrojni predstavnici lokalnih vlasti, branitelji i obitelji stradalih. Premijerka je najavila kako uskoro možemo očekivati da će pravda stići do odgovornih za taj zločin. Dodala je kako se obvezuje da će učiniti sve kako bi u Hrvatskoj počela funkcionirati pravna država u punom smislu.

Prije obraćanja brojnih uglednika, iz mnoštva okupljenih izdvojio se hrvatski branitelj Davor Bijader iz Ivankova te zapitao premijerku Jadranku Kosor zašto se već godinama počast ubijenim specijalcima odaje na mjestu na kojem nisu poginuli.

“Mjesto odavanja počasti treba biti ispred mjesne zajednice. Imate koalicijskog partnera koji to, međutim, ne dopušta”, rekao je Bijader, koji je bio sudionik događaja u Borovu Selu 1991. Premijerka ga je pokušala smiriti ponovivši nekoliko puta: Borit ćemo se.

Predsjednik Sabora Luka Bebić poručio je kako je Domovinski rat bio pravedan i obrambeni. Pozvao je okupljene na obranu vrijednosti Domovinskog rata od onih koji, kako je kazao, Domovinski rat žele omalovažiti.

Dopredsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Stevo Culej istaknuo je kako je s ovog mjesta Državno odvjetništvo trebalo početi istraživati zločine. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko rekao je da MUP čini sve kako bi odgovorne za zločin u Borovu Selu stigla ruka pravde.

Za zločin u Borovu tadašnje Vojno tužiteljstvo u Osijeku 1992. podignulo optužnicu protiv 51 osobe. U odsutnosti je deset osoba osuđeno na 20 godina zatvora. No 1998. Županijski sud u Osijeku donio je rješenje o obustavi postupka izvršenja kazne protiv svih, primijenivši Zakon o općem oprostu.

No, prema riječima ministra Karamarka, u studenom prošle godine podignute su kaznene prijave protiv pet osoba. Jedna je u istražnom zatvoru, a četiri u bijegu.

U Borovu su ubijeni i masakrirani vinkovački redarstvenici Stipan Bošnjak (1956.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.), a ranjena su 22 policajca. [HRT]