U četvrtak prosvjedi protiv nepoštivanje izborne volje bh. Hrvata

Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru, Hrvatski studentski politološki forum i Hrvatski intelektualni zbor objavili su da, kao nastavak akcije “Stop majorizaciji Hrvata u BiH” za četvrtak sz zakazali mirne prosvjede u svim dijelovima BiH s hrvatskom većinom.

“Cilj mirnih prosvjeda je iskazati odlučnost i ustrajnost hrvatskog naroda u borbi za ustavnu i institucionalnu ravnopravnost s druga dva naroda u BiH, te najoštrije osuditi i spriječiti pokušaj uspostave vlasti bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda”, ističe se u prozivu na mirna okupljanja.

Organizatori popzivaju sve građane BiH, a posebno pripadnike hrvatskog naroda, branitelje, studente, srednjoškolce, gospodarstvenike, sve nositelje izvršnih, političkih i javnih funkcija u ime hrvatskog naroda da se odazovu prosvjedima i dostojanstvenim i mirnim okupljanjem pokažu jedinstvo hrvatskog naroda.

Kao svoje temelje ciljeve organizatori prosvjeda ističu “pravo na upotrebu svoga jezika u svakoj pori BiH društva, pravo na obrazovanje sukladno našim željama i potrebama, rješavanje političke deblokade koja već 162 dana guši sve državne institucije i uvažavanje izborne volje hrvatskog naroda”

“Vođeni načelima demokracije na kojima počiva današnje moderno društvo, uvažavajući pravo svakoga pojedinca na samoopredjeljenje, svjesni da živimo u državi koja je na rubu ponora tražimo promijene!”, poručuju organizatori prosvjeda.

Prosvjed u Mostaru započeti će okupljanjem studenata u Kampusu Sveučilišta u 9 i 45 sati. Studenti će se ostalim građanima pridružiti na Rondou u 10.00 sati. Paralelno s tim prosvjedom, biti će održani prosvjedi i u Širokom Brijegu (Trg žrtava Domovinskog rata), Livnu (Trg Kralja Tomislava), Vitezu (Središnji gradski trg), Žepču (Plato ispred Doma Kulture) i Orašju (Trg slobode).