Japan se bori s katastrofom bliskoj černobilskoj

Novi požar buknuo je u utorak navečer u potresom pogođenoj nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi, javlja BBC.

Požar je započeo u reaktoru broj četiri, a samu tvornicu do sada su zadesile već četiri eksplozije u isto toliko dana, koje su uzrokovale curenje radijacije.

“Ukoliko vlasti ne poduzmu bolje poteze u hlađenju cijevi sa nuklearnim gorivom moglo bi doći do otapanja svih šest reaktora u potresom pogođenoj nuklearnoj elektrani”, rekao je ranije tijekom dana šef Ruskog instituta za atomsku energiju Sergej Kirijenko, i dodao kako se Japan bori s katastrofom bliskom onoj koja je 1986. godine zadesila Černobil, navodi Reuters.

Također, na žurno sazvanom sastanku sa ruskim predsjednikom Putinom, istaknuo je kako svih šest reaktora trenutno predstavljaju opasnost, no opasnost za Rusiju je zanemariva jer, kako kaže Kiriyenko, male su šanse da će doći do eksplozije koja bi bila bila opasna za samu Rusiju čak i kada bi jaki vjetrovi puhali u tom smjeru.

U priopćenju Međunarodne agencije za nuklearnu energiju stoji kako je moguće da je zbog eksplozije došlo do ograničenog oštećenja jezgre na reaktoru 2 nuklearne centrale Fukushima.

“Moguće je da je oštećena jezgra reaktora 2. Procjenjuje se da je oštećenje manje od pet posto”, kazao je glavni direktor IAEA Yukiya Amano.