U Europi devet sumnjivih reaktora, u Belgiji će dva biti zauvijek isključena

Nepravilnosti otkrivene u reaktorskoj posudi jednog nuklearnog reaktora u Belgiji trebale bi potaknuti na kontrolu svih sličnih postrojenja u Europskoj uniji, no tu odluku moraju donijeti same države članice i Europska komisija je ne može nametnuti, rekla je jučer Marlene Holzner, glasnogovornica povjerenika za energetiku Günthera Öttingera.

U pitanju je sigurnost 22 reaktora, od kojih se devet nalazi na teritoriju EU-a, otkako su otkrivene moguće pukotine na posudi reaktora broj 3 centrale u Doelu, u blizini Antwerpena, objavila je belgijska Savezna agencija za nuklearni nadzor.

Proizvođač reaktorske posude, nizozemska tvrtka Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, koja je u međuvremenu prestala s radom, isporučila je još 21 takvu reaktorsku posudu, od kojih se jedna nalazi u reaktoru broj 2 u belgijskoj nuklearki Tihange, u blizini Liegea. Prema pisanju Le Mondea, dvije su reaktorske posude u Nizozemskoj, dvije u Njemačkoj, dvije u Španjolskoj, jedna u Švedskoj, dvije u Švicarskoj, deset u SAD-u i jedna u Argentini.

Inspekcija nuklearke u Tihangeu počet će u rujnu. Belgijski regulator smatra da je moguće da dva reaktora budu zauvijek zaustavljena. [hrt]