Linić: U 2013. bit će još teže, život će biti skup i vrlo težak

“U 2013. godine živjet će se teže, život biti skup i vrlo težak. I s ovakvom potrošnjom iduće godine ćemo se zadužiti još 10 milijardi. U Europi je kriza, suša je, hrana će poskupjeti, a rezovi će biti veći”, izjavio je u razgovoru za Hrvatski radio ministar financija Slavko Linić.

Dodao je kako svaki građanin imao pravo pokazati nezadovoljstvo radom Vlade, ali Vlada ne može odustati od svojih poteza – a to znači štednja na svim razinama.

“U planiranim iznosima ostvaruju se i prihodi i rashodi državnog proračuna. Što se toga tiče – nema straha od pada kreditnog rejtinga. U isto virjeme nismo uspjeli podići gospoodarsku aktivnost kroz rast investicija – to bi moglo ugroziti rejting Hrvatske, ali imamo još vremena da zaustavimo pad”, poručio je ministar.

Naglasio je kako je potrebno maknuti sve one koji ne privređuju, koji su bili zaposleni po političkoj podobnosti i neodgovornoj politici bivših vlasti, a sve zato da bi svaku kunu uložili u novo radno mjesto. Dio krivnje za izostanak konkretnih investicijskih rezultata Linić vidi u bivšim upravama trgovačkih društava u vlasništvu države, čije potrošeno vrijeme sada pokušavaju nadoknaditi nove uprave.

Na pitanje urednika Ivice Ružića traže li međunarodne investicije i rejting agencije dodatne rezove ove godine ministar je odgovorio kako netko u Hrvatkoj širi neodgovorne informacije. Vlada je ta koja mora oldlučiti što će učiniti kako bi dobila pozitivnu ocjenu, dodao je. Veliki uspjeh Vlade je sporazum sa sindikatima, kazao je Linić. Pad rejtinga znači da će ionako velika kamata koju plaćamo za vanjski dug (6 posto), narasti i na više od 9 posto. To bi imalo ogromne posljedice. Novac za kamate morali bi namaknuti daljnjim rezovima, objasnio je.

Dodao je kako isplate iz proračuna ne kasne ni prema Ministarstvima ni prema drugim vjerovnicima. Ministarstva moraju uskladiti svoje izdatke kako ne bi probili vlastiti proračun. Istovremeno, dodao je, iz njegova ministarstva ostalim su resorima dali jasne naputke kako provesti restrikcije i uskladiti poslovanje s proračunskim okvirima.