U Kninu obilježena 15. godišnjica "Oluje"

Uz nazočnost najviših državnih dužnosnika i brojnih hrvatskih branitelja, u Kninu održana središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 15. godišnjice vojno-redarstvene operacije “Oluja” i oslobođenja Knina i središnjih područja Hrvatske od srpske okupacije.

Kao i svake godine, u 9.50 sati, u vrijeme kada su 5. kolovoza 1995. u Knin ušle postrojbe Četvrte i Sedme gardijske brigade Hrvatske vojske, na kninskoj je tvrđavi podignuta velika hrvatska zastava, uz zvonjavu svih gradskih zvona.

Središnji dio proslave održan je na stadionu Nogometnoga kluba Dinara gdje su se postrojili pripadnici svih rodova Oružanih snaga, MUP-a, kao i hrvatski branitelji pod svojim ratnim zastavama.

Nakon što je izvršio pregled postrojbi, nazočnima se obratio predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je za “Oluju” kazao da je bila izvrsno pripremljena i izvedena operacija kojom su oslobođeni najveći dijelovi okupiranih krajeva Hrvatske i stvoreni uvjeti za Daytonski sporazum u BiH i Erdutski sporazum kojim je počela mirna reintegracija Podunavlja.

Spomenuo je da Hrvatska brine o saniranju svih posljedica rata – o povratku izbjeglih, gradnji porušenih krajeva i kažnjavanju svih ratnih zločina. “To trebamo učiniti zbog čistoće Domovinskog rata i pravedne borbe koju je vodila Hrvatska. To moramo učiniti zbog generacija koje dolaze i koje se ponose Domovinskim ratom, da Hrvatska bude moderna demokratska država, dostojna branitelja koji su je obranili”, kazao je Josipović.

Najveći dio Josipovićeva obraćanja bio dočekan zvižducima i negodovanjem velikog dijela građana koji su svečanost pratili na tribinama stadiona, no kada je rekao da “priznanje treba odati svima koji su operaciju planirali i u njoj sudjelovali, pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana”, začuo se pljesak okupljenih.

“Iz Knina poručujem da nitko neće revidirati hrvatsku povijest ni brisati povijesne istine o tome da smo bili žrtva agresije i da smo imali pravo braniti se i osloboditi svoju zemlju. Ne damo nikome da dira naše svetinje, a ‘Oluja’ je bila jedna od njih”, istaknula je premijerka Jadranka Kosor, čiji je govor često bio prekidanim pljeskom građana. Podsjetila je na 147 poginulih branitelja u “Oluji” i 1430 ranjenih i pozvala na jedinstvo u vezi s ulogom Franje Tuđmana u uspostavi i obrani samostalne i demokratske Hrvatske.

“Dan oslobođenja Knina dan je kada je Hrvatska jednom i zauvijek porazila politiku agresije i okupacije. Proslavimo taj dan u duhu zajedništva i ljubavi prema domovini. Neka nam pobjede i ljubav prema domovini budu inspiracija i danas u novim iskušenjima. Hrvatska kao i prije 15 godina ima snagu i znanje i možemo pobijediti ako budemo složni, odgovorni, solidarni i ponosni”, kazala je Jadranka Kosor.

Na događaje od prije 15 godina i na zasluge branitelja i Franje Tuđmana podsjetio je i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.
“Onima koji kažu da je ‘Oluja’ zločin, poručujemo da stvaranje i oslobađanje hrvatske države nije nikakav zločin. Zločin su učinili oni koji su nas htjeli porobiti i biti gospodari Hrvatske. Neka izvuku pouke iz svojih poraza, krajnje im je vrijeme”, kazao je Bebić, dodavši da se od europske i svjetske javnosti očekuje da prepoznaju oslobodilačku ulogu Hrvatske vojske u Hrvatskoj i BiH.

Na središnjoj svečanosti premijerka Kosor uručila je Vladino rješenje o odobrenju 2,5 milijuna kuna Gradu Kninu za projekt gradnje spomenika pobjedi “Oluja 95”, dok je predsjednik Josipović na svečanosti odlikovao devet branitelja.

Proslava je zaključena akrobatskim letovima akro-skupine Krila Oluje. Troje najviših državnih dužnosnika nazočili su i misi koju je u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Zavjeta predvodio šibenski biskup Ante Ivas.