U kolovozu saslušanje o izručenju Azre Bašić

Pred sudom u Lexingtonu u američkoj saveznoj državi Kentucky 22. kolovoza će biti održano saslužanje o ekstradiciji Azre Bašić, bivše pripadnice 108. brigade Hrvatske vojske, optužene za mučenje i ubojstva Srba u logorima u Derventi od travnja do lipnja 1992., javlja Srba pozivajući se na lokalne američke medije.

Bivši zarobljenici tvrde da su Azru Bašić viđali u nekadašnjem Domu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Derventi, gdje su bili zatočeni.

Prema kazivanju mještana Dervente, koja prenosi Balkanska istraživačka mreža (Birn), zatvaranje stanovnika srpske nacionalnosti u bivši Dom JNA u središtu grada počelo je nakon što su pripadnici HV-a i HOS-a na Uskrs, 26. travnja 1992. godine, u jutarnjim satima ušli u naselje Čardak.

Mještani tvrde da je tada ubijeno 25 civila, da je više od 100 kuća zapaljeno te da je oko 30 muškaraca iz toga naselja privedeno u Dom JNA. Među njima je bio i Mile Kuzmanović, koji je u zarobljeništvu bio od 26. travnja do 28. lipnja 1992. godine.

Prema podacima Udruženja ratnih zarobljenika općine Derventa, u Domu JNA je bilo pritvoreno oko 140 civila.

Kuzmanović kaže da je Azra Bašić bila “vrlo okrutna prema zarobljenim srpskim civilima”. “Meni je ostala u sjećanju zato što je žensko… Vidio sam kako udara moje kolege. Po redu je tukla i došla do mene. Nožem je prerezala učkur na mojim hlačama i prijetila da će mi odsjeći spolni organ”, kaže Kuzmanović.

Dragan Kovačević, bivši zarobljenik iz Doma JNA, tvrdi da je Azra Bašić “svirepo ubila Blagoja Đuraša” nakon što su ga pretukli drugi hrvatski vojnici.

“Imala je više noževa… Blagoja Đuraša sam vidio kako leži pretučen na podu i da mu je bijela pjena išla na usta. Azra je rekla da ne krklja na usta. Nakon toga zabola mu je nož u vrat, poslije čega se nasmijala, okrenula i otišla”, izjavio je Kovačević. [HRijec]