Europske luke strahuju od ozračenih brodova iz Japana

Upravitelji pomorskih luka i brodarska poduzeća u Europi pripremaju se na uplovljavanje radioaktivno kontaminiranih brodova koji dolaze iz Japana, piše “Nedjeljni Vjesnik”. Njemačka očekuje prve brodove sredinom travnja, a to je potvrdila glasnogovornica njemačkog ministarstva za zaštitu okoliša. I u drugim zemljama članicama Europske unije stanje se promatra s velikom pozornošću, no, kako sada stvri stoje, pojedine zemlje članice Europske unije odlučit će o tome koje mjere je potrebno poduzeti tek kad se pojave kontaminirani brodovi.

Lučka uprava najveće europske pomorske luke u Rotterdamu od brodarskih poduzeća traži pismena jamstva da brodovi koji stižu iz Azije nisu ozračeni. Lučka ekipa stručnjaka preispituje ozračenost brodova. Brodovi koji uplovljavaju u Rotterdam moraju navesti popis deset luka u koje su prije toga uplovljavali. Erik van der Noordaa, šef društva za provjeravanje brodova Germanischer Lloyd, priznao je da za sada još nema rješenja za kontaminirane brodove.

On polazi od toga da će europske pomorske luke brodovima iz Japana zabraniti uplovljavanje.

Slučaj japanskog broda »MOL Presence« alarmirao brodarska poduzeća širom svijeta. Njemu su, zbog povećanog radioaktivnog zračenja, kineske vlasti su zabranile uplovljavanje i vratile ga ponovo u Japan.

Zbog nuklearne katastrofe većina europskih brodarskih poduzeća više ne plove prema Tokiju. U međuvremenu nekoliko europskih brodarskih poduzeća ne uplovljava niti u luku Yokohama, koja se kao i Tokio nalazi na istočnoj obali Japana. Većina brodarskih poduzeća svoju odluku obrazlažu time što ne žele ulaziti u nikakav rizik.