U Kongu 200 mrtvih i više stotina ranjenih u ekploziji vojnih skladišta

U nizu eksplozija u skladištu streljiva u Brazzavilleu, glavnom gradu Republike Kongo, poginulo je 200 osoba, a ozlijeđeno ih je više stotina, prema agenciji France Presse, čak 1500.

‘Prema izvorima iz bolnice, govorimo o otprilike 200 mrtvih i mnogo ranjenih. Puno zgrada je uništeno u eksplozijama’, rekao je Betu Bangana, šef protokola ureda predsjednika u Brazzavilleu.

Prvo je izbio požar u vojnim barakama Mpila, koji se proširio na skladište i uzrokovao pet snažnih eksplozija čulo se od 8 do 10.45. Eksplozije su bile toliko jake da su potresle i Kinshasu, prijestolnic u susjedne Demokratske Republike Kongo, koju od Brazzavillea dijeli rijeka Congo. I ondje je prouzročena šteta. Slabije detonacije u nepravilnim vremenskim razmacima čule su se još oko 13 sati.

Kako su rekli očevidci, udarni val većih eksplozija bio je veoma snažan, a niz detonacija unio je paniku među stanovnike, podsjetivši ih na građanski rat prije desetak godina. Sigurnosne snage zatvorile su to područje i nadlijeću ga helikopterima. Vatrogascima rad otežavaju sporadične eksplozije u blizini skladišta.

Lokalno stanovništvo medijima je reklo kako su kuće oko vojnog kompleksa sravnjene sa zemljom. neki su svjedoci ispričali i kako su vidjeli da u bolnicu donose ranjene sa stravičnim ozljedama.