U logoru Čelebić zatočenici su na smrt premlaćivani

Svjedočeći na suđenju za zločine počinjene u Konjicu, Zdravko Đorđić, nekadašnji zatočenik u logoru Čelebići, kazao je da je optuženi Eso Macić početkom lipnja 1992. ušao u hangar, gdje su bili zatočenici, te da je rekao: “Danas je Bajram, mora se nešto zaklati!”.

Tada je iz hangara izveden Milorad Kuljanin, kojem je noga bila ozlijeđena. Začuo se pucanj. Momci koji su bili vani su ušli i rekli da su vidjeli kako ga je Macić ubio, rekao je Đorđić, ,prenosi BIRN – Justice Report.

Đorđić je u logor doveden 28. svibnja 1992. godine. Tijekom boravka u logoru svjedok je, kako je kazao, nekoliko puta premlaćivan.

“Poslije odlaska Crvenog križa smo svi bili pretučeni. Naređeno nam je da sjednemo i oborimo glavu, dok su ruke bile iznad glave. Tukli su nas dok svaki stražar nije udario svakog zatvorenika. Tada su mi polomljena rebra i povrijeđena kičma”, ispričao je svjedok, istaknuvši da je u tome sudjelovao i optuženi Hazim Delić, kojeg osobno poznaje.

Za optuženog je svjedok rekao da je bio odjeven u maskirnu uniformu i naoružan automatskom puškom, te da je bio stražar.

Državno tužiteljstvo tereti Esu Macića, nekadašnjeg pripadnika Armije BiH, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u logoru Čelebići u sportskoj dvorani “Musala” u Konjicu. Kako se navodi u optužnici, Macić je u lipnju 1992. godine s neidentificiranim čuvarima logora Čelebići surovo pretukao starijeg srpskog civila, koji je od udaraca podlegao.

Haaški sud osudio je Hazima Delića, nekadašnjeg zamjenika, a potom i upravnika logora Čelebići, na 18 godina zatvora.

Na ovom ročištu, nastavljeno je i unakrsno ispitivanje Mladena Vukale, svjedoka Tužiteljstva BiH, koji je rekao da je vidio kako su Šćepu Gotovca na smrt pretukli Delić, Macić, Esad Landžo i još neki vojnici.

“Tukli su ga u hangaru, pa vani, pa opet u hangaru. Delić ga je počeo prvi udarati”, rekao je Vukalo.

Esada Landžu Haaški je sud osudio na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Konjicu.