U Mostaru dogovorena nova vladajuća većina, slijedi rekonstrukcija vlasti u Federaciji

Čelnici šest vodećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini potpisali su danas u Mostaru “Zajedničku izjavu i dogovor o principima sudjelovanja u vlasti”, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Izjavu su potpisali predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija, čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, lider Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić, prvi čovjek Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović te Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990.

Time je praktično formirana nova parlamentarna većina u Bosni i Hercegovini, nakon što su koaliciju ljetos raskinuli Stranka demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratska partija (SDP).

Izjava sadrži deset tačaka, a tiču se najvažnijih tema u BiH.

Stranke su se tako obvezale da će raditi provedbi dogovorenog “svjesni odgovornosti prema narodima i građanima u BiH, vođeni načelima uzajamnog povjerenja, uvažavanja i poštovanja”.

Stranke su se obvezale da će raditi na “izradi i donošenju ustavnih rješenja koja će osigurati punu ustavnu i institucionalnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i pripadnika ostalih, odnosno građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda BiH”, uključujući i “usklađivanje Ustava BiH s odlukom Europskog suda za ljudska prava na način koji će osigurati izbor legitimnih predstavnika u Predsjedništvo i Dom naroda BiH, to jest da pripadnici jednog naroda ne biraju predstavnike drugog naroda”.

Šest stranaka, kako je istaknuto, potpuno reafirmiraju ranije dogovorene i preuzete obveze. Najavljeno je hitno pristupanje rekonstrukciji izvršne vlasti u FBiH.

Ovime se također, reafirmira i dogovor koje su postigle stranke iz Federacije BiH u odnosu na izbor Domova naroda. Naglašeno je kako je prioritet “harmonizacija zakonodavstva sa EU-standardima i izvršavanje obveza iz Mape puta”.

S tim u vezi, istaknuto je kako će stranke raditi i na tome da nadležne institucije, to jeste Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara, entitetske vlade i parlamenti “realiziraju već potpisane političke dogovore glede rješenja pitanja nepokretne vojne imovine i državne imovine iz ožujka 2012.”.

Dogovoreno je da će stranke “osigurati uvjete za provedbu nužnih ekonomskih i socijalnih reformi u cilju zaustavljanja negativnog ekonomskog trenda, izlaska iz gospodarske krize, te stvaranja zakonskog okvira za povoljno ekonomsko okruženje koji će jamčiti ekonomsku stabilnost i ravnomjeran razvoj svih dijelova BiH”.

“Naglasak treba biti na infrastrukturnim i energetskim projektima, a posebno na koridoru Vc. U tom smislu treba definirati rokove završetka projekta i financijske konstrukcije za realizaciju svakog neizgrađenog LOT-a”, istaknuto je sa sastanka u Mostaru.

Sa susreta u Mostaru je podržan dogovor Dodik-Lagumdžija. Stranke šestorke, naime, smatraju kako je Sporazum SNSD-SDP značajan doprinos “poboljšanju ekonomskoj situaciji u BiH i jačanju institucionalne efikasnosti”, te će “zajednički pristupiti realizaciji i dogradnji rješenja kroz zakonodavnu proceduru”.

Stranke šestorke najavile su podršku kandidatima SBB-a i SDP-a u Vijeće ministara BiH. [Anadolija]