U Quebecu pobijedili separatisti, tijekom izbornog slavlja jedna osoba ubijena

Separatistička Stranka Quebeca pobijedila je na izborima u toj kanadskoj frankofonskoj regiji, no imat će dovoljno mandata tek za sastavljanje manjinske vlade.

Potvrde li se takvi rezultati, po ocjenama agencije Reuters, novoj bi vlasti bilo gotovo nemoguće organizirati referendum o neovisnosti Quebeca. Rezultati izbora podrazumijevaju da će nova premijerka biti čelnica Stranke Quebeca Pauline Marois, koja će postati prva premijerka u povijesti te pokrajine.

“To je povijesni trenutak za stanovnike Quebeca. Svaki put kad je vlast Stranke Quebeca izabrana… trenutak je nacionalnog ponosa”, kazao je jedan od kandidata Leo Bureau-Blouin.

Stranka Quebeca u dva je navrata tražila izjašnjavanje o neovisnosti, 1980. i 1995. no referendum je oba puta propao.

Na proslavi izborne pobijede, i to upravo tijekom govora buduće premijerke dogodio se oružani incident u kojem je jedna osoba ubijena, a napadača je privela policija. Policija je zaštitila novu premijerku maknuvši je s pozornice i potom ispraznila dvoranu Metropolis u kojem su pristaše Kvebečke stranke slavili pobjedu.

Napadač je uhićen, a dok su ga odvodili u lisičinama vikao je “Englezi se bude”. Druge pojedinosti napada zasad nisu poznate.