U razgovoru o aferi Hypo došlo se do Sanaderova imena

Hrvatsko Državno odvjetništvo i Hrvatska narodna banka (HNB) potvrdili su u utorak da su glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i guverner Željko Rohatinski u ponedjeljak razgovarali s predsjednikom istražiteljskog povjerenstva koruškoga parlamenta za aferu Hypo banke Rolfom Holubom, koji je najavio nove posjete Hrvatskoj, i to najprije Puli da bi razmotrio poslove Hypo banke u Istri.

U HNB-u su rekli da je razgovor obavljen u skladu s međudržavnim sporazumom Hrvatske i Austrije o suradnji u pravnim pitanjima radi razmjene informacija vezanih uz poslovanje Hypo banke u Hrvatskoj. Istaknuli su da pojedinosti razgovora ne mogu otkriti jer traje istražni postupak.

Za razliku od DORH-a i HNB-a, koji o sadržaju razgovora ne žele govoriti, Holub je bio rječitiji, pa je za austrijsku novinsku agenciju APA-u izjavio da je guverner Rohatinski spreman pisano odgovoriti na pitanja povjerenstva.

“To nam je vrlo važno”, rekao je Holub napomenuvši da povjerenstvo, među ostalim, želi znati zašto je HNB, koji je u početku bio protiv toga da Bayerischen Landesbank (BayernLB) preuzme Hypo banku, to na kraju ipak odobrio.

“Hrvatske vlasti su nedvojbeno spremne istraživati protiv Jörga Haidera i FPÖ-a, ali trebaju za to zahtjev Austrije”, rekao je Holub govoreći o sastanku s Bajićem.

Potvrdio je da se u razgovorima došlo i do imena bivšega hrvatskog premijera Ive Sanadera. Napomenuo je kako se treba istražiti koji su političari bili umiješani i kakvu je ulogu imao Sanader u Bayernovu preuzimanju Hypo banke.