U SAD-u uhićen Željko Drača, osumnjičen za zločine u Kninu

Srbin izbjegao iz Hrvatske Željko Drača uhićen je u SAD-u na temelju tjeralice koju je za njime raspisao zagrebački ured Interpola, izvješćuju u petak beogradski elektronički mediji, pozivajući se na nevladinu organizaciju Dokumentacijski centar Veritas.

Nakon što ga je uhitila imigracijska policija, Drača, kojega se tereti za tjelesno zlostavljanje ratnih zarobljenika, u pritvoru američkog Federalnog zatvora čeka na deportaciju u Srbiju, navodi se.

Kako se ističe, Županijski sud u Šibeniku je u studenom 1992. otvorio istragu u odsutnosti protiv 29 zatvorskih čuvara, među kojima i Željka Drače, zbog sumnje da su od rujna 1991. do listopada 1992. godine »u objektu Stare bolnice u Kninu fizički maltretirali zatvorenike«.

Drača je, navodi se, nakon operacije »Oluja« 1995. sa svojom obitelji otišao iz Hrvatske u Srbiju odakle se, nakon nekoliko godina, odselio u SAD gdje ga je dočekala hrvatska tjeralica za ratne zločine.

Nakon što mu je zajamčeno da njegova supruga i djeca mogu ostati u SAD-u, on je pred Imigracijskim sucem pristao na deportaciju u Srbiju.

To je prvi slučaj, navodi isti izvor, da netko od Srba uhićenih temeljem hrvatskih tjeralica bude deportiran u Srbiju umjesto izručenja Hrvatskoj.