Hrvatska službeno prosvjedovala zbog Tadićevih i Jeremićevih izjava

Mario Nobilo, državni tajnik za politička pitanja u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI), izrazio je nezadovoljstvo srbijanskom veleposlaniku Stanimiru Vukičeviću zbog neprihvatljivih i uvredljivih izjava srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, priopćeno je iz MVPEI-a.

“Srbijanskom veleposlaniku poručeno je da je Republika Hrvatska priznala Republiku Kosovo kao neovisnu državu s kojom, kao i sa svim zemljama jugoistočne Europe, uključujući i Srbiju, razvija prijateljske odnose na načelima uzajamnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, te u europskom duhu doprinosi regionalnoj stabilnosti i sigurnosti. Istovremeno, Republika Hrvatska se snažno zauzima za zaštitu svih ljudskih i manjinskih prava u Republici Kosovo, te za obnovu dijaloga između Beograda i Prištine”, stoji u priopćenju.

Ističe se kako je hrvatska politika širenja dijaloga i međusobnog uvažavanja u suglasnosti s politikom partnera u Europi i saveznika u NATO-u te da od takve politike Republika Hrvatska neće odustati. Taj smjer, naglašava se u priopćenju, uključuje i perspektivu članstva u euro-atlantskim strukturama za sve zemlje jugoistočne Europe.

“Ostvarivanje euro-atlantske perspektive na ovom prostoru najbolja je garancija da se više nikada neće ponoviti agresija i razaranje koje je provodio Slobodan Milošević”, stoji na kraju priopćenja odaslanog iz MVPEI-a.