U Sloveniji novi neredi, policija upotrijebila suzavac, 120 osoba uhićeno

U slovenskim gradovima i u ponedjeljak navečer tisuće ljudi je prosvjeduju protiv lokalnih i državnih političkih i gospodarskih elita, a u Mariboru su prosvjedi prerasli u nerede u kojima je ozlijeđeno 20 policajaca, a 120 prosvjednika privedeno u policiju.

U početku su prosvjedi bili mirni. Najviše ih se okupilo pred večer u Mariboru, više 10.000, ponovo tražeći ostavku gradonačelnika Franca Kanglera za kojega tvrde da je korumpiran.

Nekoliko tisuća prosvjednika, uglavnom mladih, u Ljubljani u prosvjednoj su šetnji središtem grada, a policija je zatvorila ulicu koja vodi pred slovenski parlament i zgradu vlade.

Prosvjedni skupovi su i u Celju, Velenju i nekim drugim gradovima, česti su povici protiv vodećih političara, uključujući i premijera Janeza Janšu, te lokalnih moćnika.

S vremenom je, međutim, u Mariboru temperatura porasla, prosvjednici su napali policiju, policija je upotrijebila suzavac kako bi ih rastjerala, a slovenski mediji javljaju da se koriste i pendrecima.

Pritom je uhićeno 60-ak ljudi. RTV Slovenija javlja kako je na ulice Maribora izašlo čak 20.000 prosvjednika.

Središte Maribora je u potpunom kršu. Staklo, izgoreni papiri, razbijene boce i razvaljeni koševi za smeće posvuda, kao i izrovane kamene kocke kojima su demonstranti gađali policiju.

Posebno je u lošem stanju gradsko poglavarstvo Maribora koje je bilo na meti demonstranata, razbijeni su brojni prozori, demolirana autobusna stanica ispred zgrade, a ubačena baklja na početku prosvjeda izazvala je požar u jednoj od soba, koji je brzo ugašen.

U ostalim slovenskim gradovima, gdje su se također odvijali protesti protiv “korumpiranih političkih i gospodarskih elita” na lokalnoj i državnoj razini nije bilo većih incidenata, a uhićenja izgrednika zabilježena su samo još u Celju, javljaju slovenski mediji.