U Srbiji javne manifestacije i FB-grupe podrške Muameru Gadafiju

Događanja u Libiji dovela su ponovo Srbiju u središte pozornosti svjetske javnosti – kao malo gdje u svijetu u Beogradu javno se izražava podrška libijskom lideru Moameru Gadafiju, a srpski desničari organiziraju grupe za podršku Libiji i Gadafiju na globalnim društvenim mrežama.

Ako je po izbijanju libijske krize javnost u Srbiji gledala na taj događaj kao na još jednu pobunu u arapskim zemljama, situacija se s vremenom promijenila, osobito nakon uključivanja nekoliko zemalja u akciju održavanja zone zabrane leta nad Libijom. Valja podsjetiti da je na samom početku ispred libijskog veleposlantva održan skup protiv Gadafija i njegovog režima, da bi se jučer u središtu Beograda nekoliko stotina građana okupilo radi pružanja podrške libijskom lideru.

“Postoji ta usporedba između bombardiranja SRJ odnosno sad već Srbije i Crne Gore i Libije i naprosto je normalno da postoji ta vrsta suosećanja našeg naroda sa ljudima koji su tamo bombardirani jer bar vizualno prepoznaju isti scenarij”, kaže zamjenik urednika vanjskopolitičke rubrike “Politike” Nenad Radičević.

Radičević ipak upozorava da je teško usporediti dvije intervencije, jer za razliku od akcije u SRJ, u slučaju Libije UN je donio rezoluciju. Građanima je to manje važno, oni suosjećaju sa ljudima u Libiji, dodaje sugovornik Glasa Amerike.

Prilikom nedavnog boravka ruskog premijera Vladimira Putina u Beogradu, i predsjednik Srbije Boris Tadić je iznio sličan stav: “Vjerujem da izržavam mišljenje njenih gradjana kada kažem da smo veoma zabrinuti zbog stradanja civilnog stanovništva u Libiji. I mi želimo da sve odluke koje se donose idu u pravcu prestanka razaranja i ugrožavanja civilnog stanovništva.”

Zanimljivo je da su situaciju u Libiji posljednjih dana počele koristiti i desničarske organizacije u Srbiji – i to na cyber prostoru. Osim ispisivanje grafita po Beogradu i drugim gradovima Srbije, desničarske organizacije otvaraju i brojne stranice podrške Gadafiju na društvenim mrežama, a najposjećenija je grupa na Facebooku sa skoro 60.000 članova.

“Ljudi koji su se učlanjivali u te grupe ne vjerujem da su znali da praktično ta desničarska organizacija praktično vodi taj mali pokret na internetu”, navodi Radičević.

I dok libijska televizija koristi ove snimke kao dokaz činjenice da Moamer Gadafi još ima podršku u svijetu, Nenad Radičević kaže da razloge za često nekritički stav srpske javnosti treba, prije svega tražiti u neinformiranosti: “Postoji u suštini manjak informacija o tome što se zapravo događa u Libiji, kako je došlo do intervencije, kakav je režim Moamera Gadafija. Čak postoji manjak informacija, manjak znanja mogu da kažem među ljudima koji se bave tom tematikom.”

Na kraju, sugovornik Glasa Amerike kaže da je jako teško prognozirati u kom će se pravcu razvijati libijska kriza. Za sada je svijet manje-više uspioo u nameri da uspostavi zonu zabrane leta, Gadafi je i dalje na vlasti, a pobunjenici kontroliraju istočni dio zemlje. Situacija je došla u svojevrsnu pat poziciju za koju zapad još nema rješenje, kaže Nenad Radičević.

Izvor: Glas Amerike