Izetbegović: "Ne možete reći da netko nije Hrvat ako nema pečat HDZ-a" – VIDEO

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je za Face TV da će nakon krize koja je zadesila formiranje vlasti u FBiH a time i na nivou BiH, Predsjedništvo BiH pokrenuti konzultacije. Rekao je kako ne želi prejudicirati odluku Ustavnog suda FBiH, ali misli da će formiranje vlasti u FBiH biti proglašeno ustavnim.

Bošnjaci neće blokirati ništa, ali su bili prisiljeni uraditi nešto kako se ne bi ostalo bez budžeta i došlo do još veće blokade, rekao je Izetbegović.

Po njegovom mišljenju, “sav problem je u tome što HDZ želi eksluzivitet u zastupanju interesa hrvatskog naroda”. HDZ, rekao je, nije trebao pretjerivati u svojim zahtjevima i tražiti 100 posto jer sam ne predstavlja sav hrvatski narod u BiH zbog toga što i ostale hrvatske stranke imaju 11 svojih predstavnika za koje su takođe glasovali Hrvati. Prema tome, zaključio je Izetbegović, HDZ je trebao izaći sa malim ustupkom i ne boriti se za svaku ministarsku fotelju.

“Ne možete reći da netko nije Hrvat ako nema pečat HDZ-a”, izjavio je Izetbegović.

Komentirajući sastanak hrvatskih i srpskih stranaka u Mostaru, Izetbegović je kazao da u BiH nije dobro da dvojica sjede bez prisustva trećeg, što se održava na stanje svih naroda. Ustvrdio je kako je aksiom za BiH da njenog raspada neće biti.

Izetbegović je kazao da formiranje državne vlasti neće biti problem kao što je to u Federaciji gdje se morao desiti hirurški rez, ali da se mora riješiti pozicija hrvatskog naroda kojeg ne predstavlja samo HDZ.