U zamjenu za hranu, Sjeverna Koreja pristala na nuklearni moratorij

Sjedinjene Američke Države objavile su da je Sjeverna Koreja pristala na moratorij na nuklearne pokuse i lansiranje dalekometnih projektila, te da će dopustiti nuklearnim inspektorima da posjete kompleks u Yongbyonu kako bi provjerili je li zaustavljena svaka nuklearna aktivnost, pa i obogaćivanje uranija.

Američka objava utire put mogućem nastavku šestostranih pregovora o razoružavanju s Pjongjangom, a uslijedila je nakon prošlotjednih razgovora američkih i sjevernokorejskih diplomata u Pekingu.

“Da bi unaprijedila atmosferu dijaloga i pokazala odlučnost da odustane od nuklearnih aktivnosti, demokratska Narodna republika Koreja pristala je uvesti moratorij na lansiranje dalekometnih raketa, nuklearne pokuse te nuklearne aktivnosti u Yongbyonu, pa i na aktivnost obogaćivanja uranija”, kaže se u priopćenju State Departmenta.

Sjeverna je Koreja “pristala i na povratak inspektora međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji će provjeriti i nadzirati moratorij na obogaćivanje uranija u Yongbyonu te potvrditi onesposobljavanje reaktora 5-MW i pripadajućih pogona”, kaže se u priopćenju.

I sjevernokorejska agencija KCNA potvrdila je da je ta zemlja pristala na moratorij. U agencijskome se priopćenju kaže da je Sjeverna Koreja te odluke donijela u reakciji na američki zahtjev, te sa “željom da se očuva pozitivna atmosfera” sjevernokorejsko-američkih razgovora na visokoj razini.