Ugovor je potpisan, Todorić preuzima Mercator!

mercatorNakon što je u poslijepodnevnim satima i Pivovarna Laško dala zeleno svjetlo, večeras je iza 19 h konzorcij prodavatelja 53 posto udjela u slovenskom maloprodajnom trgovačkom lancu Mercatoru potpisao je sporazum o prodaji tog lanca hrvatskom Agrokoru, doznaje slovenski dnevni list Finance.

Finance javljaju da je večeras svoj potpis na sporazum stavio i predsjednik Uprave koncerna Agrokor Ivica Todorić.

Većina od 12 članova konzorcija za prodaju 53 posto Mercatora potpisalo je dosad kupoprodajni ugovor s Agrokorom. Dionice Mercatora danas su na Ljubljanskoj burzi ostvarile najveći skok cijene u zadnjih pet godina, nakon medijskih napisa da su njegovi vlasnici spremni prodati kompaniju Agrokoru.

Cijena dionice Mercatora bila je oko 14,30 sati u plusu 11 eura ili 11,8 posto na 105 eura, što je njezin najveći dnevni skok od studenoga 2008. godine. Tijekom današnjeg trgovanja cijena te dionice bila je u plusu i 13,4 posto.

Mercator je jedna od najvećih slovenskih tvrtki, ona zapošljava preko 12.000 ljudi. No, više od 100.000 ljudi neposredno živi od Mercatora – to su dobavljači i proizvođači. Upravo zbog toga prodaja Mercatora Agrokoru u Sloveniji je bila prvoklasno političko pitanje. Politika je bila ta koja je stajala ispred te prodaje.