Umrla Milka Planinc

Milka Planinc, bivša predsjednica Saveznog izvršnog vijeća bivše SFRJ te žena koja je deset godina bila na čelu Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, umrla je u Zagrebu u 87. godini.

Milka Planinc rodila se u Drnišu 1924. godine. U Drugom svjetskom ratu stupila je u partizanski pokret, najprije u Hvarsko-viškom partizanskom odredu, a poslije je bila vodni delegat, pa, sve do svršetka rata, komesar čete za vezu XI. dalmatinske brigade. Na kraju rata imala je čin poručnika.

Od 1947. živi u Zagrebu, a od 1949. slijedi njezin uspon u političkom životu, a na čelo Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske (1972.-1982.), dolazi sa slomom Hrvatskog proljeća, kada je, na prijedlog Josipa Vrhovca, odlučila o uhićenju “proljećara”.

Prema njezinoj izjavi bili su to: Franjo Tuđman, Marko Veselica, Dražen Budiša, Šime Đodan, Vlado Gotovac, Hrvoje Šošić i još nekoliko osoba.

Vrhovec je 1977. godine protiv nje je vodio unutarpartijske intrige, no zaštitio ju je sam Josip Broz Tito. Bila je predsjednica Saveznog izvršnog vijeća SFRJ od 16. svibnja 1982. do 15. svibnja 1986., a upamćena je po donošenju tzv. dugoročni program ekonomske stabilizacije.