Uskoro optužnice protiv Manolića, Boljkovca i Bulata?

Nakon što je hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko najavio da će ove godine MUP intenzivirati istraživanje i procesuiranje komunističkih zločina, policija je protiv trojice osumnjičenika, Josipa Manolića, Josipa Boljkovca i Rade Bulata, nakon višegodišnje istrage došla do trenutka kad će se protiv njih podignuti kaznena prijava za ratni zločin, piše “Večernji list”.

Josipa Manolića, koji je 1945. godine bio načelnik okružne Ozne Bjelovar, terete za zločine nad 120 zarobljenika koje su partizani počinili u šumi Lug. Tamo su ih mučili tako da su im rezali uši, noseve i prste nakon čega su ih ubili. U dokazima stoji i da je Manolić osobno streljao civile.

Manolić tvrdi kako ne zna ništa o zločinima koji mu se stavljaju na teret te da nije naređivao ubojstva i mučenja.

Detalje o istrazi, za koja konkretna nedjela Manolića, Boljkovca i Bulata tereti dokazni materijal te što njih trojica kažu na optužbe “Večernji list” donosi u subotnjem specijalu “Komunistički zločini”.

HTV javlja da u Hrvatskom helsinškom odboru imaju iste informacije te da tvrde kako je sporna samo tehnička priroda njihova procesuiranja. “Ako se krene s kaznenom prijavom MUP-a, onda vas pozovu pa vas saslušavaju pa to traje danima, a ako Državno odvjetništvo krene na način kao što inače kreće protiv hrvatskih branitelja, ta će gospoda završiti u pritvoru”, izjavio jeza HTV HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

HTV-u u policiji nisu mogli potvrditi podnošenje prijava, istraga je, kažu, opsežna, i traje od 2007. Od tada pa do danas policija je obavila brojne obavijesne razgovore, prikupila relevantnu dokumentaciju iz tog razdoblja i zasad krim-istraživanja još uvijek traju, kazao je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.

Novinar “Večernjeg lista” Zvonimir Despot, autor članka u kojem se najavljuje optužnica protiv Boljkovca, Manolića i Bulata, kaže da u svemu nije toliko bitno da mogući optuženici završe u zatvoru.

Važnija je, smatra Despot, poruka da zločini koji su se dogodili nisu bili ekscesi ili pojedinačne odmazde nego da se radilo o sustavnoj likvidaciji. Zašto se cijela priča razvila upravo sada i je li u pitanju predizborni trik, potomke žrtava ne zanima. Važno im je samo da se ti zločini napokon procesuiraju.