Stručnjaci upozoravaju: Puno je razloga za bojazan od terorizma u ovoj godini

Stručnjaci za terorizam kažu da postoji dosta razloga za zabrinutost oko terorizma u ovoj godini, a i dalje. Oni kažu da Al Qaida možda polako umire u Afganistanu no njeni pipci žive diljem svijeta u vrlo izoliranim krajevima. Oni dodaju da ogorčenost siromašnih na Srednjem istoku i Africi može voditi ka novim etničkim i političkim sukobima. Politički promjene u Tunisu i Egiptu mogu ojačati popularnost Al Qaide u islamskom Magrebu.

Al Qaida u islamskom Magrebu proizašla je iz islamskog pobunjeničkog pokreta u Alžiru koji se 2006. godine spojio s Al Qaidom te se sada širi u području Sahare i Sahela. Ronald Noble, glavni tajnik Interpola, kaže da ti dijelovi Afrike, zajedno sa Somalijom, mogu postati sljedeći Afganistan za Al Qaidu.

Bivši dužnosnik CIA-e i stručnjak za protuterorističke djelatnosti Charles Allen kaže da nedavna politička previranja u toj regiji mogu ohrabriti Al Qaidu zato što može povjerovati da su napetosti rezultat njene vlastite kampanje. “Oni su opetovano skretali pozornost osiromašenih zajednica u Jemenu ili u Sjevernoj Africi, na bogate oligarhe koji kontroliraju mase. To je standardna ideološka kampanja koja je relativno bila uspješna”, izjavio je Allen.

On kaže da Al Qaida u islamskom Magrebu, zajedno sa svojim suradnicima u Jemenu i Somaliji, koristi ovu regiju kao područje za aktivnosti novačenja te dodaje: “Al Qaida služi kao krovna organizacija za raspršene terorističke elemente sunitskih muslimana koji su odlučni napasti ono što oni vide kao otpadničke režime u Alžiru, Tunisu, Libiji, Mauritaniji i Maroku. Većina snaga Al Qaide u islamskom Magrebu locirana je u južnom Alžiru, sjevernom Maliju i Mauritaniji.”

Marokanski veleposlanik u Washingtonu Aziz Mekouar više je zabrinut za područje Sahare zato što ga koriste i krijumčari koji prebacuju narkotike u Europi. Po njegovom mišljenju Al Qaida u islamskom Magrebu pokušava iskoristiti takvu situaciju.

“Oni vide kako kolumbijski i meksički krijumčari droga koriste Zapadnu Afriku i područje Sahare kako bi prebacili narkotike do europskih tržišta. To je vrlo opasno. U budućnosti ćete vidjeti kombinaciju Al Qaide, krijumčara narkotika i trgovaca ljudima”, smatra Mekouar. Dodaje da se zemlje regije trebaju udružiti napore kako bi se zaustavile ove aktivnosti i da bi se spriječilo Al Qaidu u mogućem iskorištavanju situacije.

Prošle godine Alžir, Mali, Mauritanija i Niger uspostavili su zajednički stožer na jugu Alžira za koordinaciju protuterorističkih napora. Načelnici glavnih stožera tih zemalja sastali su se kako bi se uspostavila zajednička strategija protiv Al Qaide.

Allen kaže da fokus u 2011. godini treba biti na tome da se Al Qaidi oteža privlačenje nezaposlene i frustrirane mladeži u svoje redove. To će, kaže on, tražiti suradnju na globalnoj razini kako bi se pokrenuli napori za političke i društvene reforme te suzbijanje siromaštva.

Među ostalim, napominje Allen, treba poduzeti globalne napore kako bi se mlade generacije naučile onome što on naziva „pravim islamom“ koji podučava da ubojstvo jedne osobe znači ubojstvo čitavog čovječanstva.

Izvor: Glas Amerike