Ustavni sud bi se mogao proglasiti nenadležnim u sporu oko formiranja vlasti u FBiH

Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, kojom je utvrđeno da izbori za Dom naroda Parlamenta FBiH nisu provedeni u svih deset županija u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, te da nisu bili ispunjeni uvjeti za njegovo konstituiranje, sama po sebi neće značiti ništa, ako oni koji osporavaju legalnost uspostave federalnog doma i čelnika federacije tužbu podnesu Općinskom sudu u Sarajevu, piše portal Bljesak.info.

Navodeći mišljenje neimenovanog izvora bliskog SIP-u, Bljesak.info piše da bi se Ustavni sud Federavcije BiH mogao proglasiti nenadležnim za utvrđivanje ocjena ustavnosti formiranja vlasti u FBiH, pa bi i u tom slučaju Općinski sud u Sarajevu bio mjesto na kojem se taj spor treba voditi.

Kao primjer sugovornik portala Bljesak.info naveo je slučaj Vlade Zapadnohercegovačke županije, kojoj je pred kraj mandata izglasano nepovjerenje. Tužba kojom je bivši premijer Zvonko Jurišić pokušao osporiti izglasavanje nepovjerenja njegovoj vladi početkom kolovoza prošle godine odbacio je Županijski sud ZHŽ, a nakon što se ovim problemom iz proceduralnih razloga odbio baviti Ustavni sud Federacije BiH.

Tako bi mogao, kaže isti izvor, Ustavni sud FBiH reagirati i u ovom slučaju, tj. proglasiti se nenadležnim po zahtjevu predsjednice FBiH Borjane Krišto da utvrdi ustavnost izbora nove federalne vlasti.