"Večernjakov pečat": Sejdić i Finci osobe godine u Bosni i Hercegovini

sejdic-finci-pecatDervo Sejdić i Jakob Finci proglašeni su Osobom godine 2012. godine u Bosni i Hercegovini u izboru čitatelja Večernjeg lista BiH i njegova ocjenjivačkog suda.

Nagrada im je dodjeljena sinoć, na 12. manifestaciji Izbora osobe godine “Večernjakov pečat”, održanoj u Mostaru.

Dervo Sejdić, koordinator Vijeća Roma BiH, zahvalio je na nagradi Večernjem listu,ali i svim građanima koji su, kako je kazao, prepoznali njihov trud kao interes građana BiH.

“Bolje je upaliti i najmanje svjetlo, nego cijeli život provesti u tami”, kazao je Sejdić citirajući filozofa Konfucija te izrazio nadu kako će “malo svjetlo postati svetionik BiH na putu prema Europi“,

Jakob Finci, predsjednik Židovske zajednice u BiH, također je zahvalio svima koji su ga izabrali za osobu godine u BiH, a posebne riječi zahvale uputio je svojoj supruzi te domaćim političarima.

“Hvala političkim liderima što presuda nije implementirana pa smo nas dvojica dobili ovu nagradu”, kazao je Finci.

Dervo Sejdić i Jakob Finci podnijeli su 3. jula, odnosno 18. augusta 2006. godine predstavke Europskom sudu za ljudska prava zbog nemogućnosti da se kao pripadnici romske, odnosno židovske nacionalne manjine kandididiraju za članove Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta BiH jer ustavne odredbe predviđaju da se u ove državne organe mogu kandidirati samo pripadnici konstitutivnih naroda – Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

Nagrade su sinoć, između ostalih, dobili veleposlanik Peter Sorensen, voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH i njezin specijalni predstavnik, zatim direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Goran Zubac, ministar sigurnosti BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, bh. glumac Enis Bešlagić, bh. nogometni reprezentativac Edin Džeko, banjolučki biskup Franjo Komarica, te drugi.

Svečanoj dodjeli “Večernjakova pečata” prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji su i pokrovitelji ove manifestacije, te brojni politički, diplomatski, crkveni, kulturni i drugi dužnosnici iz BiH, Republike Hrvatske i susjednih zemalja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u obraćanju na početku manifestacije kazao je kako je “večeras lijepo biti građanin ali i gost Mostara”, napomenuvši kako je Mostar danas medijsko, političko i kulturno sjedište BiH i regije.