Na današnji dan – 22. ožujka

22. ožujka

1312.
– Papa Klement V. ukinuo francuski monaški viteški red Templara, osnovan u Palestini 1118. radi zaštite poklonika Kristova groba.

1723.
– Rođen Lovrenc Bogović hrvatski pisac iz Gradišća

1794.
Kongres SAD-a usvojio zakon kojím se američkim brodovima zabranjuje prijevoz crnih robova iz Afrike u Ameriku. Afroeuropsku trgovinu robljem započeli su Portugalci oko 1440. godine, no svoj vrhunac dostigla je pod vodstvom Engleza koji su brodovima prevozili preko Atlantskog oceana golem broj Afrikanaca kao robovsku snagu na plantažama pamuka i duhana u njihovim američkim kolonijama. Više od sedam milijuna Afrikanaca prevezeno je od Afrike da bi u Americi živjeli u bijedi i siromaštvu. Ta je trgovina donosila veliku dobit europskim i afričkim trgovcima, a uništila je nekoliko afričkih kraljevstva. Ujedno je izmijenila stanovništvo u Amerikama; početkom 19. stoljeća polovica brazilskog stanovništva bila je afričkog podrijetla.

1832.
goethe– Umro Johann Wolfgang von Goethe, najveći i najsvestraniji njemački književnik i mislilac. Najveću popularnost u suvremenika stekao je romanom “Patnje mladog Werthera”, zato jer je u tom djelu srušio sve primjere klasicizma koji su vladali među njegovim suvremenicima te nas na neki način uveo u modernu književnost. Snažno je utjecao na sve europske književnosti. Nametnuo se suvremenicima kao obnovitelj lirike, drame, epa, romana, te učenjak izuzetno oštrog i dubokog uvida u strukturu i fenomene prirode.

1848.
– Pobunjena Venecija proglasila je nezavisnost od Austrije.

1885.
– U Horvatima pokraj Zagreba rođen je hrvatski slikar i grafičar Josip Račić. Učio je litografski zanat u Zagrebu, a 1904. godine otišao je u Beč pa u München, gdje upisuje crtačku školu u kojoj s Hermanom, Becičem i Kraljevićem čini zasebnu grupu nazvanu “Die kroatische Schule”. Godine 1908. otišao je u Pariz i napravio seriju akvarela s motivima pariških mostova, avenija i parkova. Nađen je ustrijeljen u svojoj hotelskoj sobi. Ubraja se među utemeljitelje hrvatske moderne.

1895.
– Pioniri filma braća Auguste i Louise Lumière demonstrirali su u Parizu prvi put pokretne slike, upotrijebivši celuloidnu traku. Prvi film koji su plasirali na tržište bio je “Izlazak radnika iz tvornice Lumière“.

1919.
– Letom između Pariza i Bruxellesa jednom tjedno, uspostavljena prva zrakoplovna međunarodna linija u svijetu.

1945.
– 7 arapskih država osnovalo Arapsku ligu.

1993.
– U saboru Republike Hrvatske utemeljen Županijski dom. Za predsjednika je izabran Josip Manolić.

1996.
– Na području općine Odžak se, sukladno odredbama Daytonskog sporazuma, razmjestila postrojba HVO-a.

2010.
– Umro Stjepan Radić, hrvatski političar i pijanist, unuk osnivača HSS-a Stjepana Radića

20120322