Veso Vegar: Nećemo pristati na nemoralnu ponudu

veso-vegar-181 Za sutra najavljena sjednica Doma naroda federalnog Parlamenta nelegalna je i neustavna, jer ovaj dom ne može biti formiran bez izaslanika iz svih deset županija, ocijenio je glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar. On je ponudu da na pozicijama, koje pripadaju hrvatskom narodu, budu Hrvati bez legitimiteta nazvao “nemoralnom”, na koju dva HDZ-a neće pristati.

“Nitko ne može prisiliti dva HDZ-a da sudjeluju u vlasti koja je ispod ustavnih prava i dostojanstva jednog naroda, jer bi takva vlast bila ne samo nelegalna nego i nefunkcionalna”, upozorio je Vegar i dodao da se na jučerašnjem sastanku čelnika političkih stranaka nije otišlo dalje od početka, jer prijedlog koji odgovara SDP-u i SDA-u nije prihvatljiv za dva HDZ-a.

Vegar je lokalnim medijima u Livnu rekao da predstavnici dva HDZ-a nisu mogli prihvatiti predloženo, jer je to ispod minimuma koji Hrvatima pripada po federalnom Ustavu koji je prije devet godina izmijenjen amandmanima mimo volje Hrvata i, kako je rekao, “debelo” na štetu hrvatskog naroda.

“Istina je da su HDZ-u BiH i HDZ-u 1990 ponuđena četiri ministarska mjesta u federalnoj Vladi i mjesto predsjednika Vijeća ministara BiH, ali po Ustavu FBiH Hrvatima pripada pet mjesta u federalnoj Vladi i tri u Vijeću ministara BiH, po Ustavu BiH”, objasnio je Vegar i dodao da po principu rotacije Hrvatima pripada mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Vegar je odbacio tvrdnje da se u procesu formiranja vlasti radi o svjesnoj opstrukciji dva HDZ-a, zakulisanim radnjama i secesiji, ističući da je riječ o zaštiti Ustavom zajamčenih pozicija Hrvata, najprije u Vladi FBiH, a onda i Vijeću ministara BiH.

Ponovio je da HDZ BiH i HDZ 1990 imaju gotovo 90-postotni izborni legitimitet hrvatskog naroda i da je logično da preuzmu pozicije koje u izvršnoj vlasti na entitetskoj i državnoj razini pripadaju Hrvatima.