VIDOVIĆ KRIŠTO PISLA PLENKOVIĆU: Svakoj nepravdi dođe kraj, tako će doći kraj i Vašoj Vladi

Foto: Screenshot Youtube

Povodnom jučerašnje uredbe o ograničavanju cijena naftnih derivata, nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto uputila je pismo premijeru Andreja Plenkovića.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“PISMO PLENKOVIĆU: VAŠA JUČERAŠNJA ODLUKA JE NEEMPATIČNA, NEPRIHVATLJIVA I NEMORALNA
Poštovani gospodine Plenkoviću,
Vaša jučerašnja uredba o ograničavanju cijena naftnih derivata te način njene objave vrlo skoro će biti ogledni primjer nedopustive laži i manipulacije koju jedna vlada može činiti svome narodu.
Proglasiti cijenu od 13,08 kn za dizel kao dobru cijenu za hrvatske građane, jest jedna od drskijih neistina. Početkom 2020. godine litra dizela iznosila je 8,9 kn, a s obzirom na današnju cijenu od 13,08 kn, državni proračun profitira 0,84 kn po svakoj litri koju naši građani plate.
Vaša vlada ne čini ništa da spriječi rapidno osiromašivanje hrvatskih građana – upravo suprotno. Vi koristite svjetske izvanredne okolnosti kako bi državni proračun profitirao, te dodatno doprinosite padu kupovne moći hrvatskih građana.
Kako je moguće da je dizel jeftiniji u Sloveniji i Mađarskoj, te da Austrija ima gotovo identičnu cijenu dizela kao i Hrvatska? Objasnite kako je moguće da sve navedene države imaju znatno viši standard te osobne dohotke koji su, kao na primjeru Austrije, po tri puta viši nego u Hrvatskoj?
Potpuno je jasno da izdaci za zaposlene, prijevoz te ostali troškovi naftnih tvrtki jesu sastavni dio cijene naftnih derivata za građane. Ako zaposlenik benzinske crpke u Austriji ima tri puta veću plaću nego zaposlenik u Hrvatskoj, kako je moguće da su cijene dizela u Hrvatskoj i Austriji gotovo identične?
Moguće je ukoliko jedna vlada, kao što je Vaša, radi za interese krupnog kapitala, u ovom slučaju naftnih tvrtki u Hrvatskoj, nanoseći štetu hrvatskim građanima. Svi znamo da ste protivno interesima hrvatskog gospodarstva preradu hrvatske nafte prepustili mađarskome MOL-u, što je jedan od većih skandala Vaše vlade. Dokaz da ste osobno vodili tu protuhrvatsku rabotu jest činjenica da ste bivšeg ministra Ćorića, koji je taj posao s MOL-om dogovarao, zaštitili te ga imenovali za vice-guvernera HNB-a.
Podsjetit ću Vas da su hrvatski građani prije dvije godine gotovo isto zarađivali kao i danas, a da su cijene naftnih derivata u te dvije godine porasle za gotovo 40%. Isto tako, cijene osnovnih životnih namirnica u zadnje dvije godine poskupjele su i do 70%. Vaše prikazivanje da smanjenjem trošarina država ima manje prihoda jest manipulacija, jer kroz naplatu PDV-a na cijenu od 13 kn država znatno profitira.
Dok njemačka vlada planira uvesti posebni porez za ekstra dobit naftnim tvrtkama kako bi kaznila nemoralno iskorištavanje izvanrednih okolnosti na tržištu od strane naftnih tvrtki, Vi ništa ne činite kako biste hrvatsko tržište upristojili i zaštitili hrvatske građane.
Dok u europskim državama Agencije za tržišno natjecanje efikasno djeluju, te sprječavajući monopol štite prava svojih građana, u Hrvatskoj ta agencija djeluje konspirativno, te nitko ne zna čime se ta agencija uopće bavi.
Kad se tomu pridoda Vaša kontrola DORH-a i Porezne uprave, onda je u potpunosti jasno da blokirajući rad državnih institucija Vi štitite korupciju i odabrane moćnike, te upravo iz tog razloga hrvatski ljudi moraju napuštati svoju domovinu.
Jedina efikasnost Vaše vlade jest korumpiranje medija te kontroliranje agencija za istraživanje javnog mijenja. A upravo ta protupravna i korupcionaška politika na području medija jest glavni razlog netransparentnosti, koji je i glavni uzročnik siromaštva hrvatskih građana. Jer, podsjećam Vas, zbog potplaćivanja medija i agencija za istraživanje javnog mijenja, austrijski kancelar Kurz morao je podnijeti ostavku, a nekolicina aktera je uhićena.
Upravo zbog činjenice da u Austriji pravosuđe djeluje neovisno, plaće austrijskih građana su 3-4 puta više nego u Hrvatskoj. Kontrolom pravosuđa Vi i moćnici u Hrvatskoj možete se protupravno bogatiti, i zato hrvatski građani imaju najgoru platežnu moć poslije Bugara u Europskoj uniji.
Gospodine Plenkoviću, svakoj nepravdi dođe kraj, a tako će doći kraj i Vašoj vladi i Vašoj nepravednoj politici, kada ćete morati položiti račune. Ovo što radite hrvatskim građanima jest ne-empatično, neprihvatljivo i nemoralno.
Podsjetit ću Vas na Vašeg prethodnika Ivu Sanadera kojeg su mediji identično kao i Vas branili i pokrivali njegovu korupciju. Ali kao što nas povijest uči, svakoj laži i manipulaciji dođe kraj. Tako će i današnjoj lažnoj i manipulativnoj politici doći kraj, a tada će se morati položiti računi.
Hrvatska država ima sve preduvjete biti bogata i uređena država koja svojim građanima može osigurati spokojan i perspektivan život. Prepreka na tom putu su zlouporabe i korupcija. Sigurna sam da će hrvatski građani smoći snage i da će pobijediti nepravdu i bezvlašće, te ćemo uspostaviti vladavinu prava u svojoj lijepoj Domovini.
S poštovanjem,
Karolina Vidović Krišto
zastupnica”