Vinko Papak optužen za zločine na području općine Prozor

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Vinka Papka (39), kojom ga tereti za ratni zločin protiv čovječnosti na području općine Prozor 1993. godine.

Optužnica tereti Papka, koji je rođen u Kolašinu u Crnoj Gori, državljanin je BiH, ranije je osuđivan, a za vrijeme proteklog rata u BiH bio je pripadnik HVO brigade “Rama”, da je od lipnja do kraja kolovoza 1993. godine, osobno ili s drugim pripadnicima HVO-a, sudjelovao u progonu civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

U optužnici stoji da je Papak, u prvoj polovini lipnja 1993. godine, s nekoliko pripadnika HVO-a sudjelovao u zatvaranju civila Bošnjaka, koji su odvedeni u zatvor u Srednjoškolskom centru u Prozoru.

Tereti ga se i da je s drugim pripadnicima HVO-a u džamiju u selu Skrobučani zatvarao mještane Gračanice i Čelice, koji su prethodno protjerani iz svojih domova, a među kojima je bilo žena i djece.
Optuženi se tereti i da je s više pripadnika HVO-a sudjelovao u paljenju kuća u vlasništvu osoba bošnjačke nacionalnosti u mjestu Munikoze.